Κύστη κόκκυγος και θεραπεία με Laser

Κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλαιακό συρίγγιο, κατά γράμμα σημαίνει «φωλιά από μαλλιά».

Πρόκειται για μια κύστη ή ένα απόστημα κοντά ή πάνω στη σχισμή των γλουτών, που συχνά περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα.

Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες  σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ  περνάει απαρατήρητη ή σαν ένα απλό ενόχλημα στην περιοχή της ουράς.

Η πάθηση δεν εμφανίζεται συχνά πριν την εφηβεία ή μετά τα 40. Αφορά ωστόσο μεγάλο ποσοστό του νεανικού πληθυσμού και η σωστή αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα σημαντική, τονίζει ο γενικός χειρουργός κ. Γιώργος Σάμπαλης. Για αυτό το λόγο παρακάτω μπορείτε να βρείτε ορισμένες συμβουλές που δίνει ο γενικός χειρουργός.

Οι συμβουλές που αφορούν στη θεραπεία της πάθησης και θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας είναι:

  • Αν και η πάθηση μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα, η αντιμετώπισή της δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Τυχόν καθυστέρηση είναι δυνατό να οδηγήσει σε επεκτάσεις και αύξηση των συριγγίων.
  • Στις περιπτώσεις όπου τα συρίγγια επεκτείνονται προς τον πρωκτό η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει άμεσα εξαιτίας δυσκολιών στην επούλωση.
  • Ενδοσκοπικές μέθοδοι για την αφαίρεση των πόρων είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε υποτροπές και επανεμφάνιση συριγγίων.
  • Συνιστάται η ριζική αποτρίχωση με laser προκειμένου να μηδενιστεί ο κίνδυνος υποτροπής μετά την επέμβαση.

Ανώδυνη θεραπεία με Laser

Η χρήση laser για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει μία μέθοδο απλή, ταχύτατη, ανώδυνη και αναίμακτη.

Η θεραπεία με laser στοχεύει στην πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συριγγώδεις πόρους χωρίς να αφήσει οποιαδήποτε στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτροπή της πάθησης.

Για αυτό το λόγο διενεργείται έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα συρίγγια με τους πόρους τους.

Στη θεραπεία με laser το κλασσικό νυστέρι αντικαθίσταται από laser με απόλυτα ελεγχόμενο βάθος διείσδυσης. H λειτουργία του είναι ακριβής και αναίμακτη χωρίς να προκαλεί εγκαύματα, ή βλάβες στα γειτονικά κύτταρα.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας κάνει την επέμβαση πολύ πιο ανώδυνη σε σχέση με το παρελθόν και την αποκατάσταση του ασθενούς γρηγορότερη.

Δείτε επίσης