Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων και ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.
«Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφών αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και αυτή με τη σειρά της σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο», είπε ο Edward L. Giovannucci, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν από την παρατήρηση ότι η φλεγμονή συμβάλλει στον καρκίνο εν γένει και στον καρκίνο του παχέος εντέρου ειδικότερα, γεγονός τεκμηριωμένο από προηγούμενη έρευνα. Φλεγμονώδεις δείκτες όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου άλφα (TNF: tumor necrosis factor alpha) έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με τη φλεγμονή.
Η παχυσαρκία, μια κατάσταση χαμηλής χρόνιας φλεγμονής, έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπερινσουλιναιμία που επίσης σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του καρκίνου του ορθού. Μελέτες παρέμβασης έδειξαν ότι η διατροφή επηρεάζει τη φλεγμονή και ως εκ τούτου, ένα διαιτητικό πρότυπο με υψηλότερο φλεγμονώδες δυναμικό μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Giovannucci και οι συνεργάτες θεωρούν ότι η φλεγμονή είναι ένας από τους τρόπους που η διατροφή επηρεάζει τις ασθένειες. Για να επαληθεύσουν την θεωρία τους, συγκέντρωσαν στοιχεία για πάνω από 121.000 άτομα από δύο μελέτες (Health Professionals Follow-up Study και Nurses’ Health Study) στις οποίες οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 25 χρόνια, κατά μέσο όρο.
Για να διερευνήσουν τη σχέση της φλεγμονής με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα φλεγμονώδη συστατικά της δίαιτας των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας το εμπειρικό διαιτητικό σχήμα φλεγμονώδους προτύπου (EDIP: empirical dietary inflammatory pattern). Η βαθμολογία EDIP βασίστηκε σε 18 ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα ποτά υψηλής ενέργειας όπως τα αναψυκτικά συσχετίζονται θετικά με τους φλεγμονώδεις δείκτες.
Τα άτομα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους ανά τέσσερα χρόνια. Τα ερωτηματολόγια βοήθησαν τους ερευνητές να καθορίσουν το ατομικό σκορ της διατροφικής φλεγμονής με βάση το πρότυπο EDIP.
Στο διάστημα των 25 ετών καταγράφηκαν 2.699 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές συνέκριναν την διατροφή των ατόμων που εκδήλωσαν καρκίνο στο παχύ έντερο ή στο ορθό με τη διατροφή των ατόμων που δεν εκδήλωσαν καρκίνο σ’ αυτήν την περιοχή.
Τα άτομα που έτρωγαν τα περισσότερα τρόφιμα που προήγαγαν τη φλεγμονή είχαν 37% αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο παχύ έντερο και 70% αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο στο ορθό, σε σχέση με άτομα που είχαν χαμηλό σκορ διατροφικής φλεγμονής.
Τα επεξεργασμένα κρέατα, το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια, το αλεύρι και τα ροφήματα με ζάχαρη ήταν μεταξύ των ειδών διατροφής που σχετίστηκαν περισσότερο με τον καρκίνο.Έκπληξη αποτέλεσε ότι οι ντομάτες επίσης σχετίστηκαν θετικά με τον καρκίνο. Απ’ την άλλη, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κίτρινα λαχανικά, τα καρότα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο καφές, το κρασί, η μπύρα, η πίτσα και οι χυμοί φρούτων φάνηκαν να μειώνουν την πιθανότητα καρκίνου.
Πλεονέκτημα της μελέτης μας είναι η χρήση της βαθμολογίας EDIP αλλά υπήρχαν επίσης και περιορισμοί. Η συσχέτιση που βρέθηκε δεν σημαίνει και αιτιότητα, είπαν οι ερευνητές.
Πηγή: Association of Dietary Inflammatory Potential With Colorectal Cancer Risk in Men and Women.