Η έκθεση του οργανισμού στην τρικλοσζνη, μια αντιβακτηριακή ουσία που περιέχουν πολλά προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής στο έντερο και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, έδειξε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.
H τρικλοζάνη είναι ένα χημικό πρόσθετο που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 για να σκοτώνει τα μικρόβια επηρεάζοντας τον μεταβολισμό τους. Λειτουργεί καλά για συγκεκριμένες εφαρμογές στα νοσοκομεία. Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και έχει διεισδύσει σε πολλά οικιακά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες ξυρίσματος, απορρυπαντικά, υφάσματα και πολλά άλλα οικιακά είδη. Να σημειωθεί ότι σε μια αμερικανική μελέτη, την U.S. National Health and Nutrition Examination Survey, η τρικλοζάνη ανιχνεύθηκε στο 75% των δειγμάτων ούρων των ανθρώπων που συμμετείχαν. Η ουσία αποτελεί και κύριο ρυπογόνο παράγοντα των υδάτων στις ΗΠΑ.
Η τρικλοζάνη σχεδιάστηκε για να σκοτώνει τα βακτήρια και αυτός είναι ο σκοπός που εξυπηρετεί σε αντιμικροβιακά σαπούνια και οδοντόκρεμες. Ωστόσο, δεν σταματά να σκοτώνει τους μικροοργανισμούς όταν βρίσκονται μέσα στο σώμα μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου και να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση.
“Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η τρικλοζάνη μπορεί να έχει παρενέργειες στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος” ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, ερευνητής Γκουοντογκ Ζανγκ, από το University of Massachusetts Amherst.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε το 2016 να απαγορεύσει τη χρήση της τρικλοζάνης στα αντιβακτηριακά σαπούνια και αφρόλουτρα με το σκεπτικό ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία ξεπερνούν τα ενδεχόμενα οφέλη. Ο FDA πρότεινε για πρώτη φορά την απαγόρευση το 2013, όταν είπε στις κατασκευαστικές εταιρείες πως αν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι η τρικλοζάνη κάνει περισσότερο καλό παρά κακό, θα πρέπει να την αφαιρέσουν από τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα. Η ουσία ωστόσο περιέχεται σε πολλά άλλα προϊόντα.
Ο Ζανγκ και οι συνεργάτες του μελέτησαν εργαστηριακά ποντίκια που είχαν εκτεθεί μέσω της διατροφής τους σε τρικλοζάνη και πως αυτό συντελούσε σε αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος. Πράγματι προκαλούσε αλλαγές στη σύσταση των βακτηρίων με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής, συμπτώματα κολίτιδας και καρκινικά κυτταρικά μορφώματα στο παχύ έντερο. Η έκθεση των ποντικιών σε τρικλοζάνη ήταν σε παρόμοια επίπεδα με αυτά που εκτίθεται ο άνθρωπος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα είδη ποντικιών και η αύξηση του κινδύνου ήταν 20-40%.
Αυτό κάνει τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν την ανάγκη στενότερης παρακολούθησης των επιπτώσεων της τρικλοζάνης στην υγεία, αν και λένε πως τα αποτελέσματα των ζωικών μελετών δεν αφορούν απαραιτήτως και τους ανθρώπους. Από την άλλη μεριά, πολλά ευρήματα παρατηρήθηκαν πρώτα στα ποντίκια και ύστερα φάνηκε ότι ίσχυαν και στον άνθρωπο.