Η Ελλάδα πλήρωνε τα φάρμακα πιο ακριβά από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο

Η χώρα μας αγόραζε τα φάρμακα με τις ακριβότερες τιμές στον κόσμο. Αυτό δείχνει η σύγκριση των στοιχείων της ετήσιας αύξησης της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης σε πραγματικές τιμές, για τη δεκαετία 2000-2009, μεταξύ Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ.

Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει η Επιτροπή Υγείας της Βουλής για το μεγάλο σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη. Ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ στο σύνολό τους παρουσίασαν αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά μέσο όρο της τάξης του 3,5%, η Ελλάδα είχε αύξηση 11,1%.

O παρακάτω πίνακας δείχνει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 1987 έως το 2010. Πρώτη είναι η Ελλάδα.

Στην έκθεση επισημαίνεται: «Είναι εμφανής η ραγδαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης χωρίς να υπάρχει κάποια ”παγκόσμια” εξαίρεση ή ”ιδιαιτερότητα” που να δικαιολογεί αυτήν την υπέρμετρη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο λόγος της πραγματοποιηθείσας αύξησης της δαπάνης προφανώς εξηγείται από τις στοχευμένες πολιτικές που ασκήθηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας μας προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και εις βάρος των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων πολιτών».

Στην πρώτη σελίδα του πορίσματος αναφέρεται: Η πρώτη μεγάλη νομοθετική παρέμβαση που οδήγησε στην απότομη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε με την από 07-11-1997 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 226) «Κατάργηση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων επί της τιμής των φαρμάκων» της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Γείτονα, όπου καταργήθηκαν οι εισφορές υπέρ του α) Τ.Σ.Α.Υ., β) Τ.Ε.Α.ΥΦ.Ε. και γ) Ε.Ο.Φ., όπως ορίζονταν στο άρ. 63 του ν. 2519/1997. Στο άρ. 63 οριζόταν ότι υπέρ του Τ.Σ.Α.Υ. η εισφορά είναι 4,5%, υπέρ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε. 1,5% και υπέρ του Ε.Ο.Φ. 10% επί της εκάστοτε ισχύουσας καθαρής τιμής των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που παρασκευάζονται ή συσκευάζονται στην Ελλάδα ή εισάγονται από το εξωτερικό. Η έναρξη ισχύος της κατάργησης των εισφορών θα άρχιζε από την έκδοση του νέου δελτίου λιανικών τιμών των φαρμάκων, δηλαδή το πρώτο δελτίο τιμών του 1998.

Απόρροια της παραπάνω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ήταν η μεταβίβαση των πόρων που θα προέρχονταν από τις πωλήσεις των φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΦ στις φαρμακευτικές εταιρείες. Ακόμα, με τη ζήτηση φαρμάκων να παραμένει σταθερή, υπήρξε αύξηση των τιμών. Έτσι, με την παραπάνω ΠΝΠ υπήρξε μια διπλή παρέμβαση υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών τόσο με την αύξηση των τιμών όσο και με τη μη προβλεπόμενη μέχρι τότε απόδοση των εισφορών επί των φαρμάκων προς όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών.

To 2008 πληρώναμε 779 ευρώ ο καθένας για φάρμακα. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, πληρώναμε μόλις 217 ευρώ τον χρόνο.

Παραδείγματα ακριβών φαρμάκων:

  • Ραδιοφάρμακο, που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ και διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία έναντι 1.087 ευρώ.
  • Υπερτιμολόγηση ιατρικών μηχανημάτων μέχρι 2.000% ή 45 φορές με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες που διατίθενται στο εξωτερικό.
  • Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%: μηχανική βαλβίδα καρδιάς της οποίας το πραγματικό κόστος αγοράς, όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, ανερχόταν σε 1.225 ευρώ, τιμολογήθηκε στη συνέχεια από offshore εταιρεία και προμηθεύτηκε από νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα συμπεράσματα του Γιώργου Σούρλα, πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2013, ο οποίος, σε μελέτη του που περιλαμβάνεται στο σύγγραμμα «Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ» και στην «Έκθεση Πεπραγμένων 2012-2013», αναφέρει στοιχεία και γεγονότα, που καθιστούν «το τότε πολιτικό προσωπικό της χώρας υπόλογο για αδράνεια και αβελτηρία σε όσα διαπίστωνε».

Ο κ. Σούρλας, στην Έκθεσή του αυτή και στο ειδικό κεφάλαιο με τίτλο: «Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» αναφέρει τα εξής: Κατατέθηκαν στοιχεία που απεικονίζουν την έκταση της διαφθοράς αλλά και προτάσεις για την ανάταξη της βαριάς κατάστασης στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Χρηματισμός γιατρών, διαβλητές διαδικασίες προμηθειών, υπερτιμολογήσεις ιατρικών μηχανημάτων, υπερσυνταγογραφήσεις, πολυφαρμακία, διάθεση φαρμάκων σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες των άλλων χωρών, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα της διαφθοράς και της διαπλοκής στον χώρο της υγείας. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία….”.

Δείτε επίσης