Χριστόδουλος Στεφανάδης, καρδιολόγος: Το βιογραφικό του

O Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι κορυφαίος Έλληνας καρδιολόγος, Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Professor of Medicine Emory University, Atlanta, USA, Professor of Cardiovascular Medicine, Yale University, USA) πρωτοπόρος παγκοσμίως στην επεμβατική καρδιολογία και από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες διεθνώς.

Έχει επινοήσει διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές (stent, καθετήρες κλπ.). Ανάμεσα στο σύνολο των ερευνητικών του εργασιών, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι εργασίες του για την “ευάλωτη αθηρωματική πλάκα”. Για πρώτη φορά το 1999 εφάρμοσε σε άνθρωπο ένα σύστημα καταγραφής της θερμοκρασίας της αθηρωματικής πλάκας μέσω εισαγωγής ειδικών καθετήρων στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Ο  Χριστόδουλος Στεφανάδης γεννήθηκε στο γραφικό λιμάνι του Ευδήλου στην Ικαρία, το 1947. Σε ηλικία 13 ετών ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει την φοίτησή του στο Λύκειο και εγκαταστάθηκε στον Βύρωνα. Έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις θεωρητικές και κλινικές σπουδές, του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί με τον τομέα της έρευνας, που θα τον χαρακτήριζε σε όλη του τη σταδιοδρομία. Το 1977 εγγράφηκε στην δύναμη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Απέκτησε την ειδικότητα της Καρδιολογίας και το 1981 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής μετά από την διεξαγωγή πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας.

Συνέχισε εντατικά την ερευνητική δουλειά, το 1989 εξελέγη Λέκτορας, το 1991 Επίκουρος Καθηγητής, και το 1996 Αναπληρωτής Καθηγητής της Καρδιολογίας οπότε και ανέλαβε την διεύθυνση του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο. Ασχολήθηκε κυρίως με τον καρδιακό καθετηριασμό και τις επεμβάσεις αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων αρτηριών, αλλά παράλληλα η εφευρετικότητά του και η εφαρμογή πολλών αρχών της μηχανολογίας και της φυσικής στην Καρδιολογία τον οδήγησαν στην υλοποίηση νέων ειδών καθετήρων και συσκευών κερδίζοντας την διεθνή επιστημονική αναγνώριση.

Το 1997 αναγορεύεται επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ohio State των ΗΠΑ. Το 2002 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής της Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2003 ανέλαβε οριστικά την διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκλογή του ως Αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής και Διοικητού των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειου και Αιγινήτειου. Το 2005 του απενεμήθη ο τίτλος του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ το 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κορυφαίος στις καρδιολογικές κλινικές μελέτες για 20 χρόνια

Ο Έλληνας καθηγητής έχει αναδειχτεί κορυφαίος ερευνητής παγκοσμίως, με τις περισσότερες δημοσιεύσεις κλινικών μελετών, για την εικοσαετία 1993-2013, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical and Diagnostic Research το 2015.

Το άρθρο αυτό ανέλυσε τις παγκόσμιες τάσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα για τις κλινικές δοκιμές στον τομέα της καρδιολογίας από το 1993 έως το 2013, επισημαίνοντας τις χώρες που παράγουν καρδιολογική έρευνα και τους κορυφαίους επιστήμονες από πλευράς δημοσιεύσεων.

Οι κορυφαίοι καρδιολόγοι από πλευράς δημοσιευμένων κλινικών μελετών την περίοδο 1993-2013

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης έχει επινοήσει 10 νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές (stent, καθετήρες κλπ.) οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και αναγνωρισθεί διεθνώς. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 1.156 δημοσιευμένες εργασίες οι οποίες έχουν περισσότερες από 17.000 αναφορές (citations) στη διεθνή βιβλιογραφία. Σύμφωνα με την πλέον αναγνωρισμένη διαδικτυακή βάση δεδομένων BiomedExperts, έχει καταταχτεί στην πρώτη 10άδα των πλέον διακεκριμένων ερευνητών παγκοσμίως σε οκτώ από τα 19 επιστημονικά πεδία της καρδιαγγειακής ιατρικής. Στο πεδίο έρευνας της στεφανιαίας νόσου έχει καταταχτεί στην 4η θέση ενώ στο ερευνητικό πεδίο της ελαστικότητας των αρτηριών έχει καταταχτεί στην 1η θέση θέση.

Έχει πάνω από 3.300 ανακοινώσεις και έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει εκδώσει 6 βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει συγγράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα. Το 2011, το American College of Cardiology του απένειμε το Βραβείο Simon Dack, το οποίο δίδεται στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στα επιστημονικά περιοδικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).

Το 2015, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσής του για παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ανακοίνωσε τη λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Athens Heart Center) και διευθυντής του ανέλαβε ο Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Δείτε επίσης