Η μυρωδιά των νόστιμων φαγητών για 2 λεπτά σταματά τη επιθυμία μας να τα φάμε

Όποιος θέλει να περιορίσει την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ έχει μια τεχνική στη διάθεσή του.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Marketing Research έδειξε ότι η μυρωδιά των τροφίμων για πάνω από 2 λεπτά αρκεί για να σταματήσει την επιθυμία μας για αυτά τα τρόφιμα.

Ενώ η πρώτη μυρωδιά ενός σνακ είναι πιθανό να προκαλέσει την όρεξή σας, η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερης διάρκειας έκθεση στη μυρωδιά -για 2 λεπτά- λειτουργεί αποτρεπτικά και θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα μέθοδο για να διατηρήσει κανείς μια πιο υγιεινή διατροφή. Η έκθεση στις αρχικά ελκυστικές μυρωδιές είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ανταμοιβή στον εγκέφαλο που μας αφήνει ικανοποιημένους χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε το φαγητό.

Η μυρωδιά μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να αντισταθείτε στην επιθυμία για θερμιδικές βόμβες, σύμφωνα με τον Dipayan Biswas από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, τα λεπτά αισθητήρια ερεθίσματα όπως οι μυρωδιές μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά να επηρεάσουν τις επιλογές των παιδιών και των ενηλίκων από τις περιοριστικές πολιτικές».

Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μια σχολική καντίνα ή ένα σούπερ μάρκετ. Τα παιδιά ή οι ενήλικες θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς το τμήμα φρέσκων φρούτων μετά από 2 λεπτά μιας όσφρησης γλυκού αρώματος ψημένων μπισκότων.

Χρησιμοποιώντας ένα σχολικό κυλικείο και ένα σούπερ μάρκετ – διαδίδοντας διακριτικά τις μυρωδιές όπως τα μήλα, τις φράουλες, τις πίτσες και τα μπισκότα – οι αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι οι μυρωδιές των πιο ανθυγιεινών τροφίμων (π.χ. πίτσες και μπισκότα) μπορούσαν να κατευθύνουν κάποιον στα υγιεινά τρόφιμα.

Στη σχολική καντίνα, για παράδειγμα, όπου 900 παιδιά έφτασαν για μεσημεριανό γεύμα, ο αριθμός των ανθυγιεινών τροφών έπεσε στο 21,4% μετά τη μυρωδιά της πίτσας σε σύγκριση με το 37% μετά από μυρωδιά του μήλου και 36,5% χωρίς καμία μυρωδιά.

Οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές ταίριαζαν με τα αρχικά ευρήματα, ενώ έδειξαν επίσης ότι η γρήγορη μυρωδιά ενός αρώματος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: όσοι μύριζαν σύντομα τα μπισκότα ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανό να επιλέξουν μια ανθυγιεινή τροφή, σε σχέση με εκείνους που είχαν τη μυρωδιά γύρω τους για περισσότερο από 2 λεπτά. Μάλιστα, αυτοί που ήταν καλύτεροι στην αναγνώριση των μυρωδιών ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν.

Το συμπέρασμα είναι ότι μια  γρήγορη μυρωδιά από κάτι νόστιμο παρακινεί τον εγκέφαλο να το δοκιμάσει, ενώ μια μεγαλύτερη δοσολογία μυρωδιάς είναι σαν κανείς να έχει ήδη φάει. Τελικά, ο εγκέφαλος μπορεί να μην διαφοροποιεί την πηγή της αισθητικής απόλαυσης – μυρωδιά ή κατανάλωση. Αυτό, προς το παρόν είναι μια υπόθεση αλλά είναι γνωστό ότι η αίσθηση της οσμής και της γεύσης είναι στενά συνδεδεμένες.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι συγγραφείς της μελέτης υποδεικνύουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι για να κάνουν τα παιδιά καλύτερες επιλογές στο σχολείο . Λίγα λεπτά μυρωδιά πίτσας ή μπισκότων στην ουρά θα μπορούσαν να έχουν πιο θετικά αποτελέσματα από μια σειρά αφισών για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Δείτε επίσης