Κετογενής δίαιτα: Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου;

Οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν ποια διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition εξέτασε το ρόλο της κετογενούς διατροφής.

Η μοντέρνα και ενίοτε αμφισβητούμενη κετογενής διατροφή έχει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, η δίαιτα αυτή η οποία είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες, αναπτύχθηκε για να βοηθήσει ασθενείς με επιληψία στη δεκαετία του 1920. Τώρα, έναν αιώνα αργότερα, οι ερευνητές προσπαθούν να δουν αν μπορεί να έχει άλλους ιατρικούς σκοπούς.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, διερεύνησαν εάν η κετογενής δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών ή του ενδομητρίου να χάσουν περισσότερο σωματικό λίπος και να μειώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης τους.

Εξέτασαν 45 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών ή του ενδομητρίου. Τους δόθηκε τυχαία είτε μια κετογενής δίαιτα είτε μια διατροφή που συνιστά η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία είναι μέτριας έως υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν την δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που συνιστά η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι γυναίκες με καρκίνο που ακολούθησαν την κετογενή δίαιτα για 12 εβδομάδες έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος και είχαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης.

Η κετογενής δίαιτα περιορίζει τους υδατάνθρακες που ως γνωστόν αυξάνουν τη γλυκόζη και την ινσουλίνη στο αίμα. Αυτό αναγκάζει το σώμα να καίει περισσότερο λίπος. Μερικά από τα λίπη μετατρέπονται σε κετόνες που χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλο και άλλους ιστούς ως ένα εναλλακτικό είδος καυσίμου έναντι της γλυκόζης.

«Τα καρκινικά κύτταρα προτιμούν να χρησιμοποιούν γλυκόζη, άρα οι δίαιτες που περιορίζουν τη γλυκόζη μπορεί να είναι επωφελείς», δήλωσε η Barbara Gower, καθηγήτρια στο τμήμα διατροφικών επιστημών. «Επειδή περιορίζουν τη γλυκόζη και αρκετούς παράγοντες ανάπτυξης, οι κετογονικές δίαιτες περιορίζουν την ικανότητα ανάπτυξης του καρκίνου, κάτι που δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς το χρόνο να ανταποκριθεί».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια κετογενής διατροφή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τον καρκίνο. Κατ ‘αρχάς, μείωσε την ινσουλίνη που είναι παράγοντας ανάπτυξης του καρκίνου, εξήγησε η Gower.  «Οι δίαιτες υψηλής γλυκόζης έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή ινσουλίνη, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, η κετογονική δίαιτα οδήγησε σε απώλεια σπλαχνικού λίπους».

Η Gower εξηγεί ότι το σπλαχνικό λίπος είναι το “κακό λίπος” που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα. Το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Η ίδια ανέφερε ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα κετονών είχαν χαμηλότερα επίπεδα IGF-1 – έναν αυξητικό παράγοντα που διεγείρει τα καρκινικά κύτταρα.

Ωστόσο η μελέτη αυτή δεν αξιολόγησε την επίδραση της κετογενούς δίαιτας στα αποτελέσματα του καρκίνου. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απώλεια βάρους σε ασθενείς με καρκίνο δεν σημαίνει ότι η δίαιτα αποτελεί θεραπεία για τη νόσο. Οι συγγραφείς επιθυμούν να συνεχίσουν την έρευνα για να δουν αν πράγματι η κετογενής δίαιτα έχει επιπτώσεις στις θεραπείες του καρκίνου.

Πηγή: A Ketogenic Diet Reduces Central Obesity and Serum Insulin in Women with Ovarian or Endometrial Cancer.

Δείτε επίσης