Οι αναρτήσεις στο Facebook φανερώνουν τις παθήσεις των χρηστών

Μια μελέτη βρήκε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι χρήστες του Facebook στις αναρτήσεις τους, μπορεί να αποκαλύψουν παθήσεις από τις οποίες πάσχουν, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η ψύχωση.

Αμερικανοί μελετητές, με τη συγκατάθεση των ατόμων που μελέτησαν, διαπίστωσαν ότι οι αναρτήσεις στο Facebook θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μέθοδο παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας τους.

Αντικείμενο της μελέτης ήταν οι αναρτήσεις περίπου 1.000 ατόμων σε βάθος χρόνου. Οι χρήστες έδωσαν την συγκατάθεσή τους, ώστε οι αναρτήσεις τους να μπορούν να συνδεθούν με στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό τους.

Από τη μελέτη, προέκυψαν τρία μοντέλα πρόβλεψης ασθενειών. Το ένα λάμβανε υπόψη του αποκλειστικά τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα, την ηλικία, το φύλο και άλλες, τέτοιου είδους πληροφορίες, το δεύτερο λειτουργούσε μόνο με στοιχεία που λάμβανε από τη δραστηριότητα των χρηστών στο Facebook, ενώ το τρίτο συνδύαζε τις δύο αυτές πηγές πληροφοριών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύνολο των 21 περιπτώσεων νόσων που εξετάστηκαν, ήταν δυνατό να προβλεφθούν από τις αναρτήσεις στο Facebook.

Επί παραδείγματι, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι, λέξεις που χρησιμοποιούνταν τακτικά στις αναρτήσεις, όπως «μπουκάλι» και «πίνω» συνδέονται με υπερκατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλες λέξεις που φανερώνουν εχθρότητα, συσχετίζονται με κατάχρηση ναρκωτικών ή ψύχωση. Στα αποτελέσματα που προξένησαν περισσότερη εντύπωση αποτελούν οι ενδείξεις των λέξεων «Θεός» και «προσευχή», που ήταν 15 φορές πιθανότερο να συνδέονται με διαβήτη.

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την έρευνα, η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου για την Ψηφιακή Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Ράινα Μέρτσαντ εξήγησε: «Συχνά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εμφανείς οι επιλογές ζωής, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Τέτοιου τύπου πληροφορίες μπορούν να συμβάλουν στην παροχή επιπλέον πληροφοριών για τους παράγοντες που επιδεινώνουν ή βελτιώνουν διάφορες ασθένειες».

Ο Άντριου Σβαρτς, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Πληροφορικής και Υπολογιστών στα πανεπιστήμια Πενσιλβάνια και Στόνι Μπρουκ, συμπλήρωσε: «Πολλές είναι οι μέχρι τώρα έρευνες, που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης συγκεκριμένων γλωσσικών όρων και ασθενειών, όπως η γλώσσα που προβλέπει την κατάθλιψη. Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό, είναι η εύρεση σχέσεων μεταξύ αυτών των ιατρικών περιπτώσεων, κάτι που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για νέες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ίδιοι ερευνητές έκαναν μια παρόμοια μελέτη πέρυσι, βάσει της οποίας διαπιστώθηκε ότι, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να «μαρτυρήσουν» σημάδια κατάθλιψης, ακόμη και τρεις μήνες νωρίτερα από την κλινική διάγνωση.

Σύμφωνα με την  Μέρτσαντ, τέτοια στοιχεία επιτρέπουν σκέψεις για δημιουργία ενός συστήματος, που θα συνδέεται με τα κοινωνικά δίκτυα και τη δραστηριότητα των χρηστών σε αυτά, δίνοντας πληροφορίες για την υγεία των ανθρώπων, με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης παροχής φροντίδας. Μια τέτοια εφαρμογή, βέβαια, αναμένεται να βρει «τοίχο» σε αρκετούς χρήστες, που θα δείξουν απροθυμία ως προς τα να μοιραστούν τέτοιες πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για τους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Δείτε επίσης