Το τηγανισμένο λάδι χειροτερεύει τη φλεγμονή του εντέρου

Τα φυτικά έλαια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά η μέχρι τώρα έρευνα για τις επιδράσεις τους είχε επικεντρωθεί σε υγιή υποκείμενα. Επίσης λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τα τηγανισμένα φυτικά έλαια.

Επιστήμονες έδειξαν τώρα ότι, όταν έδωσαν σε ποντίκια τηγανισμένο λάδι, οι φλεγμονές του εντέρου του έγιναν χειρότερες και οι τυχόν καρκινικοί όγκοι μεγάλωσαν σε μέγεθος.

Η παρούσα έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμερστ, είναι η πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του τηγανισμένου λαδιού σε περιστατικά φλεγμονών και όγκων του εντέρου, χρησιμοποιώντας ποντίκια.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer Prevention Research έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τηγανισμένο λάδι παρουσίασαν επιδείνωση στις φλεγμονές του εντέρου, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων ή τοξικών βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, αυξήθηκε το μέγεθος των πιθανών όγκων στο έντερο.

«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λάβουν υπ’ όψιν τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης» δήλωσε η Τζιάναν Ζανγκ, επικεφαλής της έρευνας.

Ο Γκουόντον Ζανγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, επισημαίνει ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι το τηγανισμένο λάδι προκαλεί προβλήματα στο έντερο, όμως, αν οι πάσχοντες καταναλώνουν τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουν να κάνουν την ασθένειά τους πιο επιθετική.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε έλαιο κανόλα στο οποίο τηγανίστηκε φαλάφελ στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ο Έρικ Ντέκερ, ειδικός στη χημική ανάλυση των λιπών, μέτρησε τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, των ελεύθερων λιπαρών οξέων και το επίπεδο οξείδωσης αυτού του λαδιού.

Οι ερευνητές φρόντισαν η ομάδα παρέμβασης των ποντικιών να ακολουθεί διατροφή στην οποία να συνδυαζόταν το τηγανισμένο λάδι με το φρέσκο ελαιόλαδο, ενώ στην ομάδα ελέγχου σε όλες τις τροφές χρησιμοποιούνταν φρέσκο λάδι. Εξέτασαν τις φλεγμονές του εντέρου, τη διαρροή του και τους όγκους.

«Οι όγκοι είχαν διπλάσιο μέγεθος στην ομάδα με το τηγανισμένο λάδι συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου» δήλωσε ο Γκουόντον Ζανγκ.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν τα νέα αυτά δεδομένα να κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Πηγή: Cancer Prevention Research, 2019; DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-19-0226

Δείτε επίσης