Η καυτή γιόγκα μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ενήλικες που έκαναν hot yoga (καυτή γιόγκα) είχαν χαμηλότερες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ύστερα από τρεις μήνες. Η καυτή γιόγκα είναι συνήθως έντονη και ασκείται υπό ζεστές και υγρές συνθήκες. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες για τα οφέλη της καυτής γιόγκα και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η πρακτική έχει πραγματική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Να σημειωθεί ότι όλα τα είδη άσκησης μειώνουν την αρτηριακή πίεση με το πέρας της άσκησης, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ασκησιογενής υπόταση.

Η συμμετοχή σε προγράμματα hot yoga μείωσε την αρτηριακή πίεση μιας ομάδας ενηλίκων με αυξημένη ή υπέρταση 1ου σταδίου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις “Επιστημονικές Συνεδρίες για την Υπέρταση 2019”, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις για θετική επίδραση της γιόγκα, που πραγματοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, στην πίεση του αίματος, λίγα είναι γνωστά για τη δυνητική επίδραση της hot yoga στην αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο σε αυτό το σημείο, όμως είναι ελπιδοφόρα ως προς την αποκάλυψη ενός άλλου μοναδικού τρόπου μείωσης της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες χωρίς τη χρήση φαρμάκων», δήλωσε ο Stacy Hunter, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου καρδιοαγγειακής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Texas State στο San Marcos, στο Τέξας. «Η hot yoga κερδίζει δημοτικότητα, ενώ παράλληλα βλέπουμε και άλλα είδη γιόγκα να πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενα στούντιο, όπως η Vinyasa και η Power Yoga».

Η hot yoga αποτελεί σύγχρονη πρακτική, γίνεται συνήθως σε ζεστή, υγρή ατμόσφαιρα, με τις θερμοκρασίες δωματίου να φτάνουν περίπου στους 105 βαθμούς Φαρενάιτ (40 βαθμούς Κελσίου). Κάποιοι πιστεύουν ότι η hot yoga μιμείται τη θερμότητα και την υγρασία της Ινδίας, από όπου προήλθε, ενώ άλλοι θεωρούν την υπερβολική εφίδρωση ως έναν τρόπο απαλλαγής του σώματος από ακαθαρσίες.

Ο Hunter και οι συνεργάτες του προσκάλεσαν 10 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 65 ετών στο πείραμα. Οι συμμετέχοντες είχαν είτε αυξημένη αρτηριακή πίεση (συστολική μεταξύ 120 και 129 mmHg και διαστολική  μικρότερη από 80 mmHg) είτε υπέρταση σταδίου 1 (συστολική μεταξύ 130 -139 mmHg και διαστολική μεταξύ 80- 89 mmHg.) Οι συμμετέχοντες δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση και δεν έκαναν τακτική σωματικής άσκησης για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη μελέτη.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία πέντε από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ωριαία μαθήματα hot yoga τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι πέντε αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου χωρίς να κάνουν μαθήματα hot yoga. Μετά από 12 εβδομάδες συγκρίθηκαν οι μέσες αρτηριακές πιέσεις των δύο ομάδων. Οι ερευνητές εξέτασαν τη μέση τιμή της πίεσης αίματος κάθε ατόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τα επίπεδα του άγχους και της αγγειακής λειτουργίας τους.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Η μέση συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε από τα 126 mmHg κατά την έναρξη της μελέτης στα 121 mmHg ύστερα από 12 εβδομάδες hot yoga. Η μέση διαστολική πίεση επίσης μειώθηκε από τα 82 mmHg στα 79 mmHg.
  • Η μέση αρτηριακή πίεση των πέντε ενηλίκων στην ομάδα που δεν συμμετείχαν σε μαθήματα hot yoga, δεν παρουσίασε μεταβολή.
  • Τα επίπεδα άγχους της ομάδας παρέμβασης μειώθηκαν σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
  • Ενώ οι τιμές της συστολικής και διαστολικής πίεσης της ομάδας που έκανε γιόγκα έπεσαν, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν μεταβλήθηκαν.
  • Δεν υπήρξαν μεταβολές στην αγγειακή λειτουργία σε καμία από τις δύο ομάδες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ξεκινούν μία συζήτηση στην οποία η hot yoga δύναται να είναι αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε ο Hunter. «Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν μελέτες ευρείας κλίμακας προτού μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η hot yoga έχει θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση».

Η λήψη μέτρων προφύλαξης είναι σημαντική, σύμφωνα με τον Hunter. Οι ενήλικες που συμμετέχουν σε μαθήματα hot yoga πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένοι, να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, να ντύνονται κατάλληλα, να μην το παρακάνουν και να γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα ασθενειών που οφείλονται στη θερμότητα. Πάντα να μιλάτε στο γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα άσκηση ώστε να μάθετε τι είναι καλύτερο για σας, είπε ο Hunter.

Δείτε επίσης