Σπιτικά γεύματα σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα PFAS στο σώμα

Ένα σπιτικό φαγητό έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών συστατικών και λιγότερων των επεξεργασμένων τροφών. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο όφελος, σύμφωνα με ερευνητές του Silent Spring Institute: η προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι μπορεί να μειώσει την έκθεσή σε επιβλαβείς χημικές ουσίες PFAS (Per- and Polyfluoroalkyl substances). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Τα PFAS (πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών γρήγορου φαγητού, των μη κολλητικών μαχαιριών, των αδιάβροχων ενδυμάτων και των χαλιών που είναι ανθεκτικά στη βαφή και αδιαπέραστα από χρώματα. Μπορούμε να εκτεθούμε στα PFAS μέσω των τροφών που τρώμε, μέσω του αέρα του σπιτιού, της σκόνης και του πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο ποπ κόρν μικροκυμάτων είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα PFAS, πιθανότατα ως αποτέλεσμα διαρροής των χημικών από τις σακούλες του ποπ κορν. Τέσσερις χημικές ουσίες PFAS που εντοπίστηκαν στα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων και οι οποίες σχετίζονταν με την κατανάλωση περισσότερων ποπ κορν έχουν ανιχνευθεί στο παρελθόν σε σάκους ποπ κορν μικροκυμάτων.

Μια μελέτη βρήκε ότι ορισμένα οδοντικά νήματα, όπως το Oral-B Glide, αυξάνουν τα PFAS στο σώμα μας. Οι καλλιέργειες τροφίμων και τα ζώα μπορούν επίσης να περιέχουν PFAS μέσω έκθεσης σε μολυσμένο έδαφος και νερό.

Τα PFAS έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και ορισμένα από αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο για να καταστραφούν στο περιβάλλον. Το σώμα μας δεν κάνει καλή δουλειά ώστε να τα διασπάσει, έτσι τα χημικά συσσωρεύονται στα όργανα και τους ιστούς.

Τα PFAS συνδέονται με πολυάριθμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως ο καρκίνος, η θυρεοειδική νόσος, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και η μειωμένη γονιμότητα. Επειδή τα χημικά αυτά είναι πανταχού παρόντα και η έκθεση είναι ευρέως διαδεδομένη στον πληθυσμό, οι επιστήμονες ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.106 συμμετέχοντες στην Νational Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) -ένα πρόγραμμα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που παρακολουθεί τις τάσεις υγείας και διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους, αναφέροντας τι έτρωγαν σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές στιγμές: στις προηγούμενες 24 ώρες, 7 ημέρες, 30 ημέρες και 12 μήνες. Παρείχαν επίσης δείγματα αίματος που αναλύθηκαν για διάφορες χημικές ουσίες PFAS.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα γεύματα στο σπίτι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα PFAS στο σώμα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) αυτών των γευμάτων αποτελείται από τρόφιμα που αγοράζονται σε ένα παντοπωλείο. Αντίθετα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό ή έτρωγαν συχνότερα σε εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένης της πίτσας, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS στο σώμα τους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα fast food και τα τρόφιμα από άλλα εστιατόρια είναι πιο πιθανό να έχουν PFAS, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερη επαφή με τις συσκευασίες τροφίμων που περιέχουν PFAS.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τη συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων πηγών τροφίμων και της έκθεσης σε PFAS στον πληθυσμό των ΗΠΑ”, είπε ο συν-συγγραφέας Laurel Schaider, περιβαλλοντικός χημικός. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μετανάστευση των χημικών ουσιών PFAS από τη συσκευασία τροφίμων σε τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες”.

Αν και η μελέτη δεν ανάλυσε άμεσα τις συσκευασίες τροφίμων ή το ίδιο το φαγητό για PFAS, τα ευρήματα είναι συνεπή με προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας προηγούμενης μελέτης που διαπίστωσε ότι τα χημικά PFAS είναι κοινά στις συσκευασίες γρήγορου φαγητού.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ του 2003 και του 2014 περιλαμβάνοντας μόνο αποτελέσματα για PFAS μακράς αλυσίδας επειδή ήταν τα πιο συχνά ανιχνευόμενα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω ανησυχιών για την υγεία, οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ αντικατέστησαν το PFAS μακράς αλυσίδας με νεότερες ποικιλίες. Αυτά τα νέα PFAS είναι επίσης εξαιρετικά επίμονα και νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι προκαλούν παρόμοιες ανησυχίες για την υγεία. Για το λόγο αυτό, πολλοί ειδικοί ζητούν περιορισμούς σε ολόκληρη την κατηγορία χημικών ουσιών.

Εκτός από PFAS, η συσκευασία τροφίμων μπορεί να περιέχει και άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, όπως η BPA (δισφαινόλη Α) και οι φθαλικές ενώσεις (φθαλάτες).

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι όσο λιγότερη είναι η επαφή των τροφίμων με την πλαστική συσκευασία τους, τόσο χαμηλότερες είναι οι εκθέσεις σε PFAS και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Δείτε επίσης