Ποιο οδοντικό νήμα αυξάνει τα τοξικά χημικά στο σώμα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology έδειξε ότι ορισμένοι τύποι καταναλωτικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του οδοντικού νήματος Oral-B Glide, συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών που ονομάζονται PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) στο ανθρώπινο σώμα.

Τα ευρήματα παρέχουν νέα στοιχεία για το πώς καταλήγουν αυτά τα χημικά στο ανθρώπινο σώμα και πώς οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν τις εκθέσεις τους τροποποιώντας τη συμπεριφορά τους.

Η μελέτη έγινε από το Silent Spring Institute σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.

Τα PFAS (πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) έχουν συνδεθεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών γρήγορου φαγητού, των μη κολλητικών μαχαιριών, των αδιάβροχων ενδυμάτων και των χαλιών που είναι ανθεκτικά στη χρώση. Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στις ουσίες αυτές μέσω των προϊόντων που χρησιμοποιούν και των τροφίμων που τρώνε. Μπορούν επίσης να εκτεθούν μέσω του αέρα του σπιτιού, της σκόνης και του πόσιμου νερού.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εκτεταμένη έκθεση σε PFAS, επειδή οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με τις επιπτώσεις στην υγεία, όπως είναι ο καρκίνος των νεφρών, ο καρκίνος των όρχεων, η θυρεοειδική νόσος, η υψηλή χοληστερόλη, το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, η μειωμένη γονιμότητα και οι επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα PFAS δεν απαντώνται στη φύση -έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο- και ορισμένα από αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο για να καταστραφούν στο περιβάλλον. Τα σώματά μας δεν κάνουν καλή δουλειά ώστε να τα διασπάσουν, έτσι τα χημικά συσσωρεύονται στα όργανα και τους ιστούς.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές μέτρησαν 11 διαφορετικές χημικές ουσίες PFAS σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 178 γυναίκες μέσης ηλικίας οι οποίες συμμετείχαν στην Public Health Institute’s Child Health and Development Studies, μια μελέτη των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών και άλλων παραγόντων στις ασθένειες.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν Oral-B Glide είχαν υψηλότερα επίπεδα ενός τύπου PFAS που ονομάζεται PFHxS στο σώμα τους. Για να κατανοήσουν περαιτέρω τη σύνδεση, οι ερευνητές εξέτασαν 18 οδοντικά νήματα (συμπεριλαμβανομένων 3 προϊόντων Glide) για την παρουσία φθορίου -ένας δείκτης των PFAS. Και τα τρία προϊόντα Glide ήταν θετικά σε φθόριο. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές τα προϊόντα Glide κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ενώσεις τύπου Teflon.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η χρήση οδοντικού νήματος που περιέχει PFAS συνδέεται με περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες», είπε η επικεφαλής της μελέτης Katie Boronow, ειδικός επιστήμονας στο Silent Spring. «Τα καλά νέα είναι ότι, με βάση τα ευρήματά μας, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν νήματα που δεν περιέχουν PFAS».

Επίσης συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα PFAS τα ανθεκτικά στη βαφή χαλιά ή έπιπλα καθώς και το με πόσιμο νερό μολυσμένο με PFAS. Επιπλέον, μεταξύ αφροαμερικανών γυναικών, εκείνες που συχνά έτρωγαν φαγητό σε επικαλυμμένα δοχεία από χαρτόνι, όπως πατάτες τηγανητές, είχαν αυξημένα επίπεδα από τέσσερα χημικά PFAS.

«Συνολικά, αυτή η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία ότι τα καταναλωτικά προϊόντα αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης σε PFAS», είπε η Boronow. «Ο περιορισμός αυτών των χημικών ουσιών από τα προϊόντα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη μείωση των επιπέδων στο σώμα των ανθρώπων».

Δείτε επίσης