Εγκυμοσύνη: H παρακεταμόλη συνδέεται με αυτισμό στο παιδί

Η προγεννητική έκθεση στην παρακεταμόλη αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) καθώς και διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Η μελέτη που έγινε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με επικεφαλής την Δρ. Xiaobing Wang, δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Boston Birth Cohort, μια μακροχρόνια μελέτη για τους παράγοντες που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του παιδιού.

Ελήφθησαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο από 996 γεννήσεις και είχαν μετρηθεί τα επίπεδα της παρακεταμόλης και δύο υποπροϊόντων της σε κάθε δείγμα.

Διαπιστώθηκε ότι η  έκθεση του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην παρακεταμόλη αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ΔΕΠΥ και αυτισμού.

Μέχρι τα παιδιά να φτάσουν την ηλικία των 9 ετών, το 25,8% αυτών είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, το 6,6% με αυτισμό και το 4,2% και με τις δύο διαταραχές.

Οι επιστήμονες διαίρεσαν τα δείγματα αίματος ανάλογα με την ποσότητα της παρακεταμόλης και των υποπροϊόντων της σε τρεις κατηγορίες.

Συγκριτικά με τη χαμηλότερη κατηγορία, η ενδιάμεση σχετίστηκε με 2,26 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ΔΕΠΥ. Το υψηλότερο τρίτο έκθεσης σχετίστηκε με 2,86 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο κίνδυνος αυτισμού ήταν μεγαλύτερος σε όσα παιδιά είχαν καταταγεί στο ενδιάμεσο τρίτο κατά 2,14 φορές και στο υψηλότερο τρίτο ήταν μεγαλύτερος κατά 3,62 φορές.

Η μελέτη ενισχύσει παλαιότερα στοιχεία που συσχετίζουν την παρακεταμόλη κατά την ενδομήτρια έκθεση των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ΔΕΠΥ και αυτισμού.

Δείτε επίσης