Εγκυμοσύνη: Ιός του κρυολογήματος μπορεί να μολύνει τον πλακούντα

Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι ένας κοινός ιός του κρυολογήματος, και συγκεκριμένα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπινου πλακούντα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι δυνατή η μετάδοση της λοίμωξης από τις μέλλουσες μητέρες στα αγέννητα παιδιά τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, ήταν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή παιδιατρικής Giovanni Piedimonte στο Tulane University.

“Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι ένας κοινός ιός του κρυολογήματος μπορεί να μολύνει τον ανθρώπινο πλακούντα”, δήλωσε ο Piedimonte. “Και υποστηρίζει τη θεωρία μας ότι μια γυναίκα που αναπτύσσει κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εξαπλώσει τη λοίμωξη στο έμβρυο και να προκαλέσει πνευμονική λοίμωξη ακόμη και πριν από τη γέννησή του”.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας ενεργεί ως φράγμα που αφήνει την τροφή από τη μητέρα προς το αναπτυσσόμενο έμβρυο αλλά φιλτράρει τα πιθανά παθογόνα.

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τώρα ότι το φράγμα αυτό δεν είναι τόσο αδιαπέραστο όσο πιστευόταν. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πώς οι ιοί, όπως π.χ. ο Zika, μπορούν να γλιστρήσουν μέσα από τις άμυνες του πλακούντα.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Χρησιμοποιώντας δωρηθέντες πλακούντες, οι ερευνητές απομόνωσαν τους τρεις κυριότερους τύπους κυττάρων που βρίσκονται στους πλακούντες: κυτταροφωσφοβλάστες (cytotrophoblastς), ινοβλάστες στρώματος (stroma fibroblasts) και κύτταρα Hofbauer. Και χρησιμοποιώντας δοκιμαστικό σωλήνα, εξέθεσαν αυτά τα κύτταρα στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος προκαλεί κοινό κρυολόγημα.

Ενώ στους κυτταροφωσφοβλάστες ήταν περιορισμένη η ιική αντιγραφή, οι άλλοι δύο τύποι κυττάρων ήταν σημαντικά πιο ευαίσθητοι στη μόλυνση.

Για παράδειγμα, τα κύτταρα Hofbauer επέτρεψαν στον ιό να αναπαραχθεί μέσα στα κυτταρικά τοιχώματα. Καθώς τα κύτταρα Hofbauer ταξιδεύουν στον πλακούντα, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να δράσουν ως δούρειοι ίπποι και να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο.

“Αυτά τα κύτταρα δεν πεθαίνουν όταν μολυνθούν από τον ιό, και αυτό είναι το πρόβλημα”, δήλωσε ο Piedimonte. “Όταν μετακινούνται στο έμβρυο, είναι σαν βόμβες που μεταφέρουν ιούς. Δεν διαδίδουν τον ιό γύρω τους κατόπιν έκρηξης, που είναι ο τυπικός τρόπος, αλλά μεταφέρουν τον ιό μέσω διακυτταρικών καναλιών”.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να προσβάλει τον ιστό του πνεύμονα στο έμβρυο, προκαλώντας λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη άσθματος στην παιδική ηλικία.

Ο Piedimonte σχεδιάζει να ξεκινήσει μια κλινική μελέτη που θα εξετάσει αυτή τη θεωρία.

Πηγή: Respiratory syncytial virus exhibits differential tropism for distinct human placental cell types with Hofbauer cells acting as a permissive reservoir for infection.

Δείτε επίσης