Κορωνοϊός SARS-CoV-2: Η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να σταματήσει την επιδημία

Μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ βρήκε ότι η κοινωνική απομάκρυνση στο 80-90% του πληθυσμού στην Αυστραλία μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, μια συμμόρφωση κάτω του 70% δεν θα επιτύχει.

Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της κοινωνικής απομάκρυνσης και πώς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

Οι περισσότερες χώρες που κλονίστηκαν από την επιδημία του κορωνοϊού πήραν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα σχολεία έκλεισαν και οι δημόσιοι χώροι έκλεισαν επίσης. Κοινωνική απομάκρυνση σημαίνει μείωση της επαφής των ανθρώπων, με απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου το ένα άτομο από το άλλο.

Η μετάδοση του ιού συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια άμεσης στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή με φορέα του ιού. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως πόμολα και τραπέζια, και αγγίζοντας στη συνέχεια το στόμα ή το πρόσωπο χωρίς να πλύνει τα χέρια του.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος μεταξύ των ανθρώπων, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξαπλωθεί ο ιός.

Στο σπίτι, η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να ασκηθεί εφαρμόζοντας την καλή υγιεινή των χεριών, αποφεύγοντας το φιλί, τη χειραψία και το αγκάλιασμα και αυξάνοντας τον αερισμό στο σπίτι. Σε δημόσιους χώρους, συνιστάται η χρήση τραπεζικής κάρτας για πληρωμή αγαθών αντί για χρήματα, αποφυγή του πλήθους και απολύμανση των χεριών όποτε είναι δυνατόν.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο Arxiv, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο βασισμένο σε προσομοίωση της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19 στην Αυστραλία. Οι ερευνητές μελέτησαν τη μετάδοση του ιού, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια της περιόδου επώασης, τον αριθμό αναπαραγωγής του ιού και τα ποσοστά νόσησης ανάλογα με την ηλικία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αν το 90% του πληθυσμού συμμορφωθεί με την κοινωνική αποστασιοποίηση, η πανδημία COVID-19 θα τεθεί υπό έλεγχο σε 13 έως 14 εβδομάδες. Ωστόσο, μια συμμόρφωση κάτω του 70% δεν θα πετύχει όσο κι αν διαρκέσει η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Εάν θέλουμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του COVID-19 -αντί να αφήσουμε τη νόσο να μας ελέγξει- τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού πρέπει να συμμορφώνεται με τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες στην Αυστραλία», δήλωσε ο καθηγητής Mikhail Prokopenko, ειδικός στα μοντέλα επιδημιών. «Ωστόσο, εάν το 90% του πληθυσμού συμμορφωθεί, τότε η διάρκεια θα μπορούσε να είναι 13-14 εβδομάδες, δηλαδή αν ξεκινήσαμε αύριο, θα μπορούσαμε να περιμένουμε τον έλεγχο της COVID-19 μέχρι τον Ιούλιο».

Ο Prokopenko πρόσθεσε ότι εάν λιγότερο από το 70% συμμορφώνεται με την αυστηρή κοινωνική αποστασιοποίηση, θα είναι μια άκαρπη προσπάθεια. Αυστηρότερα μέτρα που επιβλήθηκαν νωρίτερα μπορούν να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ασθένειας. Οι χαλαροί κανόνες σημαίνουν μια πιο παρατεταμένη και αναποτελεσματική μάχη κατά του COVID-19.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης πόσο κρίσιμα είναι τα έγκαιρα μέτρα για την καταπολέμηση μιας πανδημίας. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε μέρα που καθυστερούν τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, η κοινότητα θα χρειαστούν πολύ περισσότερες ημέρες για μια πολιτική καταστολής.

«Υπάρχει σοβαρός λόγος για την επιβολή σκληρών μέτρων από νωρίς. Όσο περισσότερο καθυστερούμε την αιχμή, τόσο περισσότερο χρόνο έχουμε να προετοιμάσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης: αναπνευστήρες, αντιιικά και εκπαιδευμένους υγειονομικούς λειτουργούς», δήλωσε ο Prokopenko.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι, αν και το κλείσιμο των σχολείων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της μετάδοσης του ιού και μπορεί να αντισταθμίσει το 10% της έλλειψης κοινωνικής απομόνωσης, καθυστερεί απλά την κορυφή της επιδημίας κατά περίπου δύο εβδομάδες. Είναι σημαντικό οι ενήλικες να εφαρμόσουν την κοινωνική απομάκρυνση.

Δείτε επίσης