Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη θεραπευτική χρησιμότητα των ψυχεδελικών ουσιών, όπως η ψιλοκυβίνη, για διαταραχές που χαρακτηρίζονται από στρεβλώσεις της αυτο-εμπειρίας, όπως η κατάθλιψη. Η συσσώρευση προκλινικών στοιχείων υπογραμμίζει τον ρόλο του συστήματος του γλουταμινικού στην οξεία δράση των φαρμάκων στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ανθρώπους.
Η ψυχεδελική εμπειρία μπορεί να είναι δύσκολη για το εγώ ενός ατόμου. Εκείνοι που πειραματίζονται με τα μαγικά μανιτάρια και το LSD συχνά περιγράφουν μια διάλυση του εαυτού, αλλιώς γνωστή ως εγωθάνατος, εγωαπώλεια ή εγωαποσύνθεση -αυξάνει τα συναισθήματα ενότητας με τους άλλους και το περιβάλλον. Για μερικούς, η εμπειρία αλλάζει τη ζωή τους. Για άλλους, είναι εντελώς τρομακτική. Ωστόσο, παρά τις διάφορες περιπτώσεις καλών και κακών “ταξιδιών”, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι κάνουν αυτά τα φάρμακα στην αντίληψή μας για τον εαυτό μας.
Ο φλοιός του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι εκεί όπου οι ρίζες της αυτογνωσίας πιστεύεται ότι βρίσκονται. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένας νευροδιαβιβαστής, το γλουταμινικό οξύ, αυξάνεται σε αυτήν την περιοχή όταν κάποιος “ταξιδεύει”. Αλλά μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο στοιχεία παρατήρησης.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν άμεσα το πώς η λήψη ψιλοκυβίνης επηρεάζει τη δραστηριότητα του γλουταμινικού στον εγκέφαλο. Και τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η εμπειρία μας, είτε καλή είτε κακή, μπορεί να συνδέεται με το γλουταμινικό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Neuropsychopharmacology.
Σε ένα διπλό τυφλό, ελεγχόμενο με εικονικό φάρμακο πείραμα, οι νευροεπιστήμονες ανέλυσαν προσεκτικά τι συμβαίνει στα επίπεδα του γλουταμινικού και το εγώ ενός ατόμου κατά τη λήψη ψιλοκυβίνης, του δραστικού συστατικού των μαγικών μανιταριών. Η χορήγηση ψιλοκυβίνης ήταν 0,17 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία (MRI) για την παρακολούθηση του εγκεφάλου 60 υγιών εθελοντών, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα τόσο στον φλοιό όσο και στον ιππόκαμπο σε όσους έλαβαν ψιλοκυβίνη.
Το γλουταμικό είναι ο πιο συνηθισμένος νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και είναι γνωστό ότι είναι κρίσιμος για γρήγορη σηματοδότηση και πληροφορίες, ειδικά στον φλοιό και τον ιππόκαμπο -πιστεύεται ότι ο ιππόκαμπος παίζει ρόλο στην αυτοεκτίμηση.
Φαίνεται επίσης ότι τα ψυχεδελικά έχουν έναν τρόπο να αξιοποιήσουν αυτό το σύστημα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, στη νέα κλινική μελέτη, ότι αυτές οι δύο περιοχές του εγκεφάλου είχαν πολύ διαφορετικές αποκρίσεις του γλουταμινικού στην ψιλοκυβίνη.
Ενώ οι συγγραφείς βρήκαν υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού στον προμετωπιαίο φλοιό κατά τη διάρκεια ενός “ταξιδιού”, βρήκαν χαμηλότερα επίπεδα γλουταμινικού στον ιππόκαμπο. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με το αν ένα άτομο έχει καλή ή κακή εμπειρία με το εγώ του.
“Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι εξαρτώμενες από την περιοχή μεταβολές στο γλουταμινικό συσχετίστηκαν με διαφορετικές διαστάσεις της διάλυσης του εγώ”, έγραψαν οι συγγραφείς.
“Ενώ οι αλλαγές στο [φλοιώδες] γλουταμικό οξύ βρέθηκαν να είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την αρνητική εμπειρία της διάλυσης του εγώ, οι αλλαγές στο γλουταμικό στον ιππόκαμπο βρέθηκαν να είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της θετικής εμπειρίας διάλυσης του εγώ”.
Πρακτικά, ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτή η δραστηριότητα στον εγκέφαλο συνδέεται με το εγώ μας. Ωστόσο, έχει προταθεί ότι τα ψυχεδελικά αποσυνδέουν περιοχές του εγκεφάλου, έτσι οι πραγματικές ή αυτοβιογραφικές πληροφορίες διαχωρίζονται στιγμιαία από την αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας.
“Τα δεδομένα μας προσθέτουν σε αυτήν την υπόθεση, υποδηλώνοντας ότι οι διαμορφώσεις του γλουταμικού του ιππόκαμπου μπορεί να είναι ένας βασικός μεσολαβητής στην αποσύνδεση των υποκείμενων συναισθημάτων της (θετικής) διάλυσης του εγώ”, προτείνουν οι συγγραφείς.
Μετά από δεκαετίες περιορισμένης έρευνας, φάρμακα όπως η ψιλοκυβίνη, το LSD και το DMT εξετάζονται για τα θεραπευτικά τους οφέλη. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των φαρμάκων σε νευροχημική βάση θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος.
Αν και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αυτές οι ουσίες για τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και ο εθισμός, θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα ναρκωτικά ταιριάζουν με το εγώ μας.