O ένας δίδυμος βίγκαν και ο άλλος κρεατοφάγος – Τι άλλαξε σε 12 εβδομάδες

Δύο πανομοιότυποι δίδυμοι και επαγγελματίες εξερευνητές, ο Χιούγκο και ο Ρος Τέρνερ, αποκαλούνται τα «περιπετειώδη πειραματόζωα». Απόφοιτοι του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Loughborough και οι δύο, έχουν πάρει μέρος σε πολλά πειράματα. Από το 2011 κάνουν διάφορες εξορμήσεις σε δυσπρόσιτα και επικίνδυνα σημεία του πλανήτη. Το 2015 ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το όρος Elbrus στον Καύκασο για να συγκρίνουν τον παραδοσιακό ορειβατικό εξοπλισμό με μοντέρνα εργαλεία.

Στο τελευταίο πείραμα, ακολούθησαν για 12 εβδομάδες μια πολύ διαφορετική διατροφή και στο τέλος οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα.

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο παροδικά βίγκαν Χιούγκο και ο σταθερά παμφάγος Ρος.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 ο Χιούγκο τρεφόταν αυστηρά ως βίγκαν ενώ στο μενού του Ρος κυριαρχούσε το κρέας. Όλο αυτό το διάστημα, η εξέλιξή τους παρακολουθείτο από την Virgin Active και το Τμήμα έρευνας Διδύμων στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Τα δύο αδέλφια έτρωγαν πολύ διαφορετικά πιάτα αλλά τις ίδιες θερμίδες σε ημερήσια βάση.

Παράλληλα με την διατροφή τους, προπονούνταν εντατικά πέντε με έξι φορές την εβδομάδα, καθώς προετοιμάζονται για μελλοντικές αποστολές σε ακραία σημεία του πλανήτη.

Μετά από 12 εβδομάδες, εξαιτίας της διατροφής τους, αρκετά πράγματα είχαν αλλάξει: το βάρος, η χοληστερόλη, το ποσοστό λίπους στο σώμα τους, η ενέργειά τους και η λίμπιντο.

Τι συνέβη στον βίγκαν Χιούγκο: Το σωματικό βάρος του μειώθηκε από τα 83,9 κιλά στα 82,1 και το λίπος στο σώμα του έπεσε στο 12%. Η χοληστερόλη του επίσης μειώθηκε. Ο Χιούγκο ανέφερε πως ένιωθε συχνότερα γεμάτος ενέργεια -πιθανότητα επειδή το σάκχαρο στο αίμα του δεν έπεφτε τόσο συχνά όσο παλιότερα. Κατά τον ίδιο, ήταν πνευματικά πιο διαυγής και συγκεντρωμένος αν και υπήρχαν και αρνητικές «παρενέργειες», όπως είπε, αφού είχε χάσει την σεξουαλική του διάθεση.

Τι συνέβη στον παμφάγο Ρος: Αρχικά ήταν 79,4 κιλά και τρώγοντας καθημερινά κρέας κέρδισε, παρά την καθημερινή άσκηση, 1,8 κιλά λίπους και 4,5 κιλά μυϊκή μάζα, σκαρφαλώνοντας στα 85,7 κιλά. Το ποσοστό του λίπους στο σώμα του αυξήθηκε στο 15%. Η χοληστερόλη του παρέμεινε σταθερή.

Συλλέγοντας δείγματα από τα κόπρανα των διδύμων, οι επιστήμονες εντόπισαν και άλλες σημαντικές διαφορές. Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί βακτήρια, μύκητες, αρχαία και παράσιτα, και όλο αυτό ονομάζεται μικροβίωμα. Συχνά το βάρος του μικροβιώματος είναι 1 κιλό αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4 κιλά σε ορισμένους ανθρώπους.

Στην περίπτωση του βίγκαν Χιούγκο, διαπιστώθηκε πως το μικροβίωμα είχε βελτιωθεί, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, υπήρχαν απώλειες λόγω της αυστηρής vegan και της αυστηρά κρεατοφαγικής διατροφής αντίστοιχα.

«Μου έλειψαν οι υδατάνθρακες. Μου έλειψαν πολύ», είπε ο Ρος. «Μας παρέδιδαν κάθε μέρα το μενού από το Mindful Chef και οι θερμίδες ήταν σχεδόν ίδιες, συν-πλην 50 θερμίδες».

Ο Χιούγκο επιμένει ότι η λίμπιντο εξαφανίστηκε. «Όμως τα επίπεδα της ενέργειάς μου ήταν καλύτερα. Δεν είχα υπογλυκαιμίες. Δεν μπορούσα να φάω σνακ όπως σοκολάτες, μπισκότα και άλλα γλυκά. Έτρωγα κυρίως ξηρούς καρπούς και φρούτα».

Πώς αυτό επηρέασε την προπόνησή τους; Ο βίγκαν Χιούγκο είχε πολύ περισσότερη ενέργεια στο γυμναστήριο. Πηγαίναμε πέντε, έξι φορές την εβδομάδα και δεν υπήρξε ούτε μία προπόνηση που να νιώσω ότι δεν είχα δύναμη. Ο κρεατοφάγος Ρος το αντίθετο. Πεινούσα, λέει, πολύ στις 10-11. Είχα κορυφώσεις ενεργητικότητας και μετά κατάρρευση.

Δείτε επίσης