Το Y χρωμόσωμα κάνει περισσότερα από ό, τι πιστευόταν

Ο ρόλος του χρωμοσώματος Υ πιστευόταν ότι περιορίζεται στις λειτουργίες των σεξουαλικών οργάνων αλλά ένας επιστήμονας έδειξε τώρα ότι επηρεάζει και λειτουργίες άλλων οργάνων.

Νέο φως ρίχνει φως σε έναν ελάχιστα γνωστό ρόλο των γονιδίων του χρωμοσώματος Υ στους άνδρες, που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες υποφέρουν διαφορετικά από τις γυναίκες από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Covid-19. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν από τον Christian Deschepper καθηγητή του Université de Montréal στο περιοδικό Scientific Reports.

“Η ανακάλυψη παρέχει καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια στο χρωμόσωμα Υ επιτρέπουν στα κύτταρα ενός άνδρα να λειτουργούν διαφορετικά από τα γυναικεία κύτταρα”, δήλωσε ο Deschepper, που είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του McGill. “Στο μέλλον, αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ρίξουμε φως στο γιατί ορισμένες ασθένειες εμφανίζονται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες”.

Ο καθένας έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους χρωμοσωμάτων του φύλου. Ενώ οι γυναίκες φέρουν δύο χρωμοσώματα φύλου Χ, οι άνδρες φέρουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Αυτό το αρσενικό χρωμόσωμα φέρει γονίδια που δεν έχουν οι γυναίκες. Αν και τα αρσενικά γονίδια εκφράζονται σε όλα τα κύτταρα του σώματος, ο μόνος επιβεβαιωμένος ρόλος τους μέχρι σήμερα περιοριζόταν ουσιαστικά στις λειτουργίες των σεξουαλικών οργάνων.

Στη μελέτη του, ο Deschepper πραγματοποίησε γενετικό χειρισμό που απενεργοποίησε δύο αρσενικά γονίδια στο χρωμόσωμα Υ, αλλάζοντας αρκετές οδούς σηματοδότησης που παίζουν σημαντικούς ρόλους σε ορισμένες λειτουργίες κυττάρων σε όργανα εκτός του φύλου. Για παράδειγμα, κάτω από στρες, ορισμένοι από τους επηρεαζόμενους μηχανισμούς θα μπορούσαν καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα καρδικά κύτταρα αμύνονται έναντι της ισχαιμίας (μειωμένη παροχή αίματος).

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι τα αρσενικά γονίδια εκτελούσαν τις ρυθμιστικές τους λειτουργίες με τρόπο ασυνήθιστο σε σύγκριση με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται από τα περισσότερα άλλα γονίδια στα χρωμοσώματα εκτός φύλου. Το χρωμόσωμα Υ επηρεάζει τις κυτταρικές λειτουργίες επιδρώντας στην παραγωγή πρωτεϊνών. Η ανακάλυψη αυτών των διαφορών μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί οι λειτουργίες των γονιδίων του χρωμοσώματος Υ δεν έχουν κατανοηθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Deschepper.

Οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες ως προς την εκδήλωση, τη σοβαρότητα και τις συνέπειες των περισσότερων ασθενειών. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτής της διαφοράς είναι η νόσος Covid-19 στην οποία οι άνδρες έχουν ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από τις γυναίκες.

Τεστοστερόνη και Covid-19

Για πρώτη φορά, δεδομένα από μια μελέτη με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω Covid-19 υποδηλώνουν ότι η ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Aging Male από Τούρκους ερευνητές.

“Η τεστοστερόνη σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα των αναπνευστικών οργάνων και τα χαμηλά επίπεδά της μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται επίσης με νοσηλεία και θνησιμότητα όλων των αιτιών σε άνδρες ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οπότε η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να έχει οφέλη.

Η μελέτη έδειξε ότι η μέση ολική τεστοστερόνη μειώθηκε, καθώς η σοβαρότητα του Covid-19 αυξήθηκε. Ο υπογοναδισμός -μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη- βρέθηκε σε 113 (51%) ασθενείς. Επιπλέον, οι ασθενείς που πέθαναν, είχαν σημαντικά χαμηλότερη μέση ολική τεστοστερόνη από τους ασθενείς που δεν πέθαναν. Τέλος, το 65,2% των 46 ανδρών ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί είχαν απώλεια της λίμπιντο.

Οι συγγραφείς είπαν ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης του ενζύμου ACE2 (ένζυμο μετατροπής της αγγειοτασίνης 2) -που συνδέεται στις μεμβράνες των κυττάρων στους πνεύμονες, τα έντερα και αλλού. Το ένζυμο αυτό χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-COV-2 για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Δείτε επίσης