Υποχρεωτική ιατρική: Υποδούλωση μέσω βιοχημικής γενετικής τροποποίησης ή προάσπιση της υγείας;

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις είναι οι ιατρικές πράξεις που γίνονται ενάντια στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου με χρήση σωματικής ή ψυχολογικής βίας (π.χ. πρόστιμα ποινές ψυχολογική διαπόμπευση, στιγματισμός, περιθωριοποίηση, φυλάκιση, αρνητική διάκριση).

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από τον αρχαίο κόσμο στο μεσαίωνα

 Στην αρχαία Ελλάδα η Ιατρική ήταν ιερή, οι λειτουργοί της λογοδοτούσαν στους Θεούς με τον ιπποκρατικό όρκο που ήταν συμβόλαιο τιμής ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Ο ιπποκρατικός ιατρός ενέπνεε στους ασθενείς με την δύναμη των αρχών του, απόλυτη  εμπιστοσύνη και υπακοή στις ιατρικές συστάσεις του. Τα πρόστιμα και οι ποινές δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, σε μια σχέση εμπιστοσύνης.  

Κατά το χριστιανικό Μεσαίωνα, οι πολίτες υπακούουν αυτονόητα στον ιατρό που δεσμεύεται από την χριστιανική ηθική. Παρά ταύτα στην Αγγλία ο νόμος περί εμβολιασμού του 1853 που διέταξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών και ο νόμος του 1867 που επέκτεινε αυτήν την προϋπόθεση ηλικίας στα 14 χρόνια, επιφυλάσσοντας κυρώσεις για τους παραβάτες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σημειώνοντας ουσιαστικά την επίσημη έναρξη του αντιεμβολιαστικου κινήματος.

Ο εικοστός αιώνας

Η ηθικώς δρούσα επιστημονική αυθεντία ήταν αυτονόητη έως το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα έκτροπα των ναζιστών πολιτικών και ιατρών που αναδύθηκαν μέσα από δημοκρατικές εκλογές και έκαναν πειράματα σε ανθρώπους εν αγνοία τους οδήγησαν στην δίκη της Νυρεμβέργης. Παρομοίως, η Ιαπωνία με τη σύμπραξη ορισμένων από τους πιο διακεκριμένους γιατρούς της σύμφωνα με εκτιμήσεις προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 200.000 Κινέζους (LINK The Physician’s Oath: Historical Perspectives

Rachel Hajar, M.D Heart Views. 2017 Oct-Dec; 18(4): 154–159). Σε καιρούς ειρήνης μετά το 1950 και σε χώρες με δημοκρατικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα, ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους που έγιναν  χωρίς τη συγκατάθεσή τους (π.χ. πείραμα Tuskegee syphilis Αλαμπάμα/ Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ/ πηγή Medscape, πείραμα MKULTRA Subproject 68/CIA/ πηγή https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP90-00965R000706950019-8.pdf ), η εγκατάλειψη των ηθικών θρησκευτικών κωδίκων, κλόνισαν περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού. Στο έδαφος αυτό δημιουργήθηκε σταδιακά μια νέα αντίληψη σύμφωνα με την οποία, ο καταλληλότερος για να εξασφαλίσει την άριστη δυνατή υγεία για τον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, όταν δίνει αβίαστα τη συναίνεσή του για μία ιατρική πράξη  μετά από ελεύθερη επιλογή ιατρού και διεξοδική ενημέρωση (Informed consent). 

Οι νέες προκλήσεις κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα: Βιοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη γενετική τροποποίηση

Η βιοχημική γενετική τροποποίηση του ανθρώπου μέσα από εμβόλια, φάρμακα, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακές-τεχνολογικές εφαρμογές, γενετική μηχανική που χρηματοδοτούνται εξάλλου αδρά από οικονομικούς παράγοντες, υπόσχεται να αλλάξει τον ανθρώπινο χαρακτήρα, το προσδόκιμο ζωής και τις ανθρώπινες δυνάμεις, δυνατότητες που ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν. Το νέο αυτό βιοτεχνολογικό περιβάλλον έδωσε ώθηση στα κινήματα του μετανθρωπισμού, σε αντιεμβολιαστικά κινήματα, σε φιλοσοφικά ρεύματα, σε συνωμοσιολογικά κινήματα. Links:

McGovern Institute

Οι νέες ανακαλύψεις τροφοδότησαν περαιτέρω τον σκεπτικισμό για την υποχρεωτικότητα των ιατρικών πράξεων εδραιώνοντας την αντίληψη της απόλυτης αυτοδιάθεσης του σώματος μέσα από την ελεύθερη επιλογή ιατρού σε συνδυασμό με την αβίαστη συναίνεση σε κάθε είδος ιατρικής παρέμβασης, στη συνείδηση του μέσου πολίτη.

Παρά ταύτα η πλειοψηφία των πολιτών, σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής κρίσης, φοβούμενη την διάδοση μεταδοτικών νοσημάτων είναι έτοιμη να επιστρέψει στην παραδοσιακή αντίληψη της μετατόπισης της κύριας υγειονομικής ευθύνης από το άτομο στα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας και να αποδεχτεί την υποχρεωτική εφαρμογή ιατρικών πράξεων που υποδεικνύονται ως αναγκαίες από διορισμένες επιστημονικές ιατρικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων και πολιτειακές αρχές. 

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στην ιστορία του ανθρώπου, οι υγειονομικές κρίσεις θα αποτελέσουν τον δούρειο ίππο, εγκαθίδρυσης μιας νέας πραγματικότητας κατά την οποία θα επιβληθεί ο απόλυτος έλεγχος των πολιτών μέσα από υποχρεωτικά εμβόλια, φάρμακα και ιατρικές πράξεις βιοτεχνολογίας γενετικής τροποποίησης που θα σχεδιαστούν από παγκόσμιες δομές εξουσίας με πρόσχημα την ίαση επιβεβαιώνοντας στο μέλλον τα πιο ακραία συνωμοσιολογικά σενάρια ή θα επικρατήσει η ευθύνη και η ηθική; Η τελική ετυμηγορία ανήκει στην Ιστορία.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης