Η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAbs) ως αντιικών φαρμάκων αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Είκοσι χρόνια μετά την έγκριση του palivizumab της εταιρείας Synagis για χρήση κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), δεν καταγράφηκαν άλλα mAbs που στοχεύουν ιογενείς παθογόνους παράγοντες.
Το 2018, η Roche / Genentech έλαβε ένα πράσινο φως για το φάρμακο Trogarzo (ibalizumab) για τη θεραπεία του ανθεκτικού σε πολλαπλά φάρμακα HIV. Και στις αρχές του περασμένου έτους, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη θεραπεία ενός κοκτέιλ αντισωμάτων (Inmazeb) της εταιρείας Regeneron για τον Έμπολα.
Τώρα, η πανδημία έχει βάλει τουλάχιστον 12 αντι-SARS-CoV-2 μονοκλωνικά αντισώματα στην κλινική πρακτική. Όμως Οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα κατά της νόσου Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά ή εφήβους, ακόμη και σε εκείνους με υψηλό κίνδυνο για νοσηλεία ή σοβαρή νόσο, σύμφωνα με μια επιτροπή Αμερικανών επιστημόνων από 29 νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Τα δύο φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων που εγκρίθηκαν κατεπειγόντως από τον FDA τον Νοέμβριο, είναι το bamlanivimab της Eli Lilly και ο συνδυασμός REGN-COV-2 των αντισωμάτων casirivimab και indevimab της Regeneron, τα οποία προορίζονται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.
Οι ειδικοί (λοιμωξιολόγοι, παιδίατροι-εντατικολόγοι, παιδίατροι-αιματολόγοι και φαρμακολόγοι), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Journal of the Padiatric Infectious Diseases Society, αναφέρουν ότι «η πορεία της Covid-19 στα παιδιά και τους εφήβους είναι τυπικά ήπια και δεν υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε παιδιά και εφήβους με Covid-19».
Προσθέτουν ότι «υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για μέτριο όφελος στους ενήλικες, καθώς και στοιχεία για πιθανή βλάβη σχετιζόμενη με αντιδράσεις κατά τη χορήγηση ή αναφυλαξία».