Ο κίνδυνος θρόμβωσης ανά ομάδα αίματος

Σύμφωνα με μια μελέτη, η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες θρόμβωσης. Τα άτομα στην ομάδα αίματος Β έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση.

Πολλές έρευνες έχουν από καιρό προσπαθήσει να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και της πήξης του αίματος.

Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, ερευνητές εξέτασαν πάνω από 400.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ομάδα αίματος Β είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση.

Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος μηδέν, τα άτομα με αίμα τύπου Β είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση και 55% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Το αίμα της ομάδας Α διατρέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο. Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με ομάδα Α είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης και 50% αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Κατά την εξέταση οποιουδήποτε τύπου αίματος εκτός 0, σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, υπήρχε σημαντικός αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες αίματος, εκτός της ομάδας μηδέν, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης και ήταν 51% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Επίσης, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, όπου ο θρόμβος φτάνει στον πνεύμονα.

«Τα αποτελέσματά μας είναι σύμφωνα με προηγούμενες μικρότερες εκθέσεις παρατήρησης που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα με ομάδα αίματος εκτός της 0. Και στις δύο ομάδες αίματος Α και Β, παρατηρήσαμε παρόμοιους αυξημένους κινδύνους εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σύγκριση με την ομάδα αίματος 0», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των ομάδων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις. «Επειδή η θρόμβωση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι ακόμα βιολογικοί μηχανισμοί (όπως λειτουργικότητα κυττάρων, αριθμός κυτταρικών υποδοχέων κ.α.) που εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων στα άτομα των ομάδων αίματος Α και Β, πέρα από την ήδη γνωστή σύνδεση με τον VWF», κατέληξαν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης