Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι το αλκοόλ χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των αρνητικών ψυχολογικών καταστάσεων. Μια μελέτη αξιολόγησε εάν ένας οξύς κοινωνικός παράγοντας άγχους, μια αρχική δόση αλκοόλ και το φύλο των συμμετεχόντων επηρέασαν την ελεύθερη κατανάλωση αλκοόλ εντός 90 λεπτών.
Η μελέτη έδειξε ότι το στρες, από μόνο του, μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνδρες που βίωσαν το ίδιο στρες οδηγήθηκαν επίσης σε υπερβολική κατανάλωση αλλά μόνο αφού είχαν ήδη καταναλώσει ένα πρώτο ποτό με αλκοόλ.
Αν και τα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ είναι υψηλότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες, οι γυναίκες πλησιάζουν τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να αναπτύξουν επιπλοκές που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά σε ένα προσομοιωμένο μπαρ ενώ βίωναν αγχωτικές και μη αγχωτικές καταστάσεις. Το άγχος οδήγησε τις γυναίκες, αλλά όχι τους άντρες, να πίνουν περισσότερο από το προβλεπόμενο, εύρημα που καταδεικνύει τη σημασία της μελέτης των διαφορών φύλου στην κατανάλωση αλκοόλ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychology of Addictive Behaviors.
“Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκοπεύουν να πιούν ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά και να σταματήσουν να πίνουν, αλλά άλλοι συνεχίζουν. Αυτός ο μειωμένος έλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας από τους πρώτους δείκτες διαταραχών χρήσης αλκοόλ και γνωρίζουμε ότι το άγχος συμβάλλει στον μειωμένο έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ. Ο ρόλος του στρες στον μειωμένο έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στις γυναίκες”, δήλωσε η Julie Patock-Peckham, επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο Arizona State University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα ερευνητικό εργαστήριο σχεδιασμένο για να προσομοιώνει ένα μπαρ, με μπάρμαν, σκαμπό, μπαρ και ζωηρές συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες ήταν 105 γυναίκες και 105 άνδρες. Τυχαιοποιήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες, με κάποιες είτε να βιώνουν μια αγχωτική κατάσταση και άλλες όχι. Στη συνέχεια, οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν ένα αλκοολούχο ποτό που ισοδυναμούσε με τρία κοκτέιλ και οι άλλοι μισοί έλαβαν τρία μη αλκοολούχα ποτά. Μετά από αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά από το μπαρ για 90 λεπτά.
“Γνωρίζουμε ότι τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην προβληματική κατανάλωση αλκοόλ. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τα γονίδια, αλλά μπορούμε να επέμβουμε στο περιβάλλον. Το άγχος και ο εξασθενημένος έλεγχος του ποτού συνδέονται στενά και δοκιμάσαμε αν οι στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν απορρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε ο Patock-Peckham, επικεφαλής του Social Addictions Impulse Lab στο Arizona State University.
Η πειραματική διάταξη επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να καθορίσει εάν το άγχος, το αρχικό ποτό ή ο συνδυασμός είχαν επίδραση στο συνολικό αλκοόλ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Η ερευνητική ομάδα μέτρησε την κατανάλωση αλκοόλ στον συνολικό αριθμό των ποτών που καταναλώθηκαν μετρώντας την περιεκτικότητα του αλκοόλ στην αναπνοή.
Η έκθεση στο στρες οδήγησε σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι άνδρες που έλαβαν ένα πρώτο ποτό με αλκοόλ και βίωσαν στρες ήπιαν περισσότερο από τους άνδρες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το αν το πρώτο ποτό ήταν αλκοολούχο ή όχι δεν είχε σημασία για τις γυναίκες: το στρες οδήγησε σε βαριά κατανάλωση αλκοόλ.
“Το ότι οι γυναίκες χρειάζονταν απλώς το άγχος, αλλά οι άνδρες χρειάζονταν την ώθηση να έχουν ήδη αλκοόλ στο σώμα τους, δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό το είδος έρευνας”, είπε η Patock-Peckham. “Τα αποτελέσματα από τη χρήση του αλκοόλ δεν είναι τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μοντέλα που αναπτύχθηκαν σε άνδρες για να βοηθήσουμε τις γυναίκες”.
Πηγή: Effects of stress, alcohol prime dose, and sex on ad libitum drinking, Psychology of Addictive Behaviors (2021). DOI: 10.1037/adb0000801.