Όσο πιο γρήγορα περπατάτε, τόσο καλύτερο για την υγεία σας – ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία

Του Μανώλη Σταματάκη, Professor of Physical Activity, Lifestyle, and Population Health, University of Sydney, The Conversation.

Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι αναφέρουν ότι περπατούν γρήγορα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μελετήσαμε παραπάνω από 50.000 περιπατητές άνω των 30 ετών που ζούσαν στη Βρετανία μεταξύ 1994 και 2008. Συλλέξαμε δεδομένα για αυτούς τους περιπατητές, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα πίστευαν ότι περπατούν, και στη συνέχεια εξετάσαμε τα αποτελέσματα της υγείας τους (αφού ελέγξαμε για να βεβαιωθούμε ότι τα αποτελέσματα δεν οφείλονταν σε κακή υγεία ή άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα και η άσκηση).

Βρήκαμε ότι κάθε ρυθμός βαδίσματος πάνω από αυτόν που θεωρείται αργός μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό. Σε σύγκριση με όσους περπατούσαν με αργό ρυθμό, οι πεζοπόροι με μέσο ρυθμό είχαν 20% είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 24% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό. Όσοι ανέφεραν ότι περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό περίπου τα ίδια οφέλη, είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Βρήκαμε επίσης ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του γρήγορου περπατήματος ήταν πιο σημαντικές στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, οι περιπατητές με μέσο ρυθμό, ηλικίας 60 ετών και άνω, εμφάνισαν 46% μείωση στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και οι περιπατητές με γρήγορο ρυθμό εμφάνισαν 53% μείωση. Σε σύγκριση με όσους περπατούσαν αργά, οι γρήγοροι, ηλικίας 45-59 ετών, είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Σε αυτές τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (αλλά όχι σε ολόκληρο το δείγμα ή στις νεότερες ηλικιακές ομάδες), διαπιστώσαμε ότι υπήρχε γραμμικά μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου όσο υψηλότερος ήταν ο ρυθμός βαδίσματος.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι το περπάτημα με μέσο, ​​γρήγορο ή γρήγορο ρυθμό μπορεί να είναι ευεργετικό για τη μακροπρόθεσμη υγεία και μακροζωία σε σύγκριση με το αργό περπάτημα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι η μελέτη μας ήταν παρατηρητική και δεν είχαμε τον πλήρη έλεγχο όλων των πιθανών επιρροών για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι το περπάτημα από μόνο του πράγματι προκαλούσε τις ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ότι αυτοί που είναι λιγότερο υγιείς έχουν πιο αργό ρυθμό βαδίσματος ως αποτέλεσμα της κακής υγείας τους και κατέληξαν να πεθάνουν νωρίτερα για τον ίδιο λόγο. Για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες αυτής της αντίστροφης αιτιότητας, αποκλείσαμε όλους όσους είχαν καρδιακή νόσο, είχαν υποστεί εγκεφαλικό ή είχαν καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη, καθώς και όσους πέθαναν μέσα στα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησης.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη μας ανέφεραν από μόνοι τους τον συνήθη ρυθμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι απαντήσεις αφορούσαν αυτό που αντιλαμβάνονταν. Δεν υπάρχουν καθιερωμένα πρότυπα για το τι σημαίνει «αργό», «μέσο» ή «γρηγορότερο» περπάτημα όσον αφορά την ταχύτητα. Αυτό που γίνεται αντιληπτό ως «γρήγορος» ρυθμός βαδίσματος από έναν καθιστικό 70άχρονο με κακή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από έναν γυμνασμένο 45χρονο.

Για τον μέσο υγιή μεσήλικα πληθυσμό, μια ταχύτητα πεζοπορίας μεταξύ 6 και 7,5 χιλιόμετρα την ώρα είναι γρήγορος ρυθμός και, εάν διατηρηθεί, θα κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να λαχανιάζουν ελαφρά. Ένας ρυθμός περπατήματος 100 βημάτων το λεπτό θεωρείται περίπου ισοδύναμος με μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι καλή ιδέα να επιταχύνουμε τον ρυθμό βαδίσματος για την καλύτερη υγεία μας -πέραν του ότι θα μας φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό μας.

Δείτε επίσης