Η απώλεια βάρους έχει όφελος έστω και αν δεν είναι μόνιμη

Των Amy Ahern, Principal Research Associate, MRC Epidemiology Unit, University of Cambridge και Giles Yeo, Professor of Molecular Neuroendocrinology, MRC Metabolic Diseases Unit, University of Cambridge. Πηγή: The Conversation.

Λέγεται συχνά ότι το 95% των μέτρων απώλειας βάρους δεν αποδίδει. Μόνο που αυτό δεν είναι η αλήθεια. Η πρόοδος στις συμπεριφορικές θεραπείες (όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία) για την παχυσαρκία και τα φάρμακα για την απώλεια βάρους σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους είναι το σχετικά εύκολο κομμάτι. Το πρόβλημα είναι πως  όταν αποχωρήσετε από μια δίαιτα ή σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους, το βάρος επανέρχεται.

Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δίαιτες και άλλες θεραπείες παχυσαρκίας είναι άχρηστες. Μακριά από αυτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health, οι ερευνητές έλεγξαν τους συμμετέχοντες πέντε χρόνια αφότου συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα 12 ή 52 εβδομάδων WW (παλαιότερα ονομαζόταν Weight Watchers). Αν και, κατά μέσο όρο, το βάρος των ανθρώπων επανήλθε, κάποια απώλεια βάρους -περίπου 2 κιλά, κατά μέσο όρο- διατηρήθηκε για έως και πέντε χρόνια.

Ακόμη και αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι ήταν σε χαμηλότερο βάρος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το βάρος. Αλλά για τα άτομα με παχυσαρκία και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψής τους, η ανάκτηση βάρους μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Το στίγμα γύρω από την παχυσαρκία, που θεωρεί το βάρος ενός ατόμου ως ευθύνη του, σημαίνει ότι αυτή η «αποτυχία» της θεραπείας συχνά γίνεται αισθητή ως προσωπική αποτυχία. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά γιατί επανέρχεται το βάρος;

Ο εγκέφαλός σας δεν θέλει να χάσετε βάρος

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το βάρος επανέρχεται. Πρώτον, ο εγκέφαλός μας μισεί την απώλεια βάρους. Θεωρεί ότι αυτό είναι μια μείωση των πιθανοτήτων επιβίωσης, επομένως κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αυξήσει το βάρος σας. Καθώς χάνετε βάρος, ο εγκέφαλος μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό (τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες) -το σώμα γίνεται ελαφρώς πιο αποτελεσματικό στη χρήση των θερμίδων. Αν υπάρχουν δύο άτομα με ίδιο βάρος, το ένα με σταθερό βάρος και το άλλο που έχει χάσει βάρος, το τελευταίο άτομο θα πρέπει να τρώει λιγότερο φαγητό για να παραμείνει στο μειωμένο βάρος λόγω του μεταβολικού ρυθμού που άλλαξε και έγινε χαμηλότερος λόγω της απώλειας βάρους.

Αποδεικνύεται ότι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το λίπος και ονομάζεται λεπτίνη είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για αυτό. Ένας από τους βασικούς ρόλους της λεπτίνης είναι να ενημερώνει τον εγκέφαλο πόσο λίπος υπάρχει στο σώμα. Όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερη λεπτίνη παράγεται. Έτσι, όταν χάνετε βάρος, ο εγκέφαλός σας αισθάνεται την αντίστοιχη πτώση μέσω της λεπτίνης.

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι εάν χορηγήσετε αρκετή λεπτίνη για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να πιστεύει ότι δεν έχετε χάσει βάρος, τότε πολλές από τις αλλαγές που σχετίζονται με την απώλεια βάρους μετριάζονται. Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία με βάση αυτά τα ευρήματα -αλλά μπορεί να γίνει πρόοδος σχετικά με αυτό στο μέλλον.

Εκτός από αυτές τις βιολογικές αιτίες, κάθε άτομο με παχυσαρκία έχει τον δικό του συνδυασμό ψυχολογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών παραγόντων που συμβάλουν στην αύξηση του βάρους του. Τα περισσότερα από αυτά δεν θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας απώλειας βάρους.

Τα άτομα με παχυσαρκία που έχουν χάσει βάρος εξακολουθούν να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα είναι ευρέως διαθέσιμα, προωθούνται σε μεγάλο βαθμό, είναι φθηνότερα και πιο βολικά. Οι κοινωνικές δραστηριότητες συχνά επικεντρώνονται γύρω από το φαγητό. Γιορτάζουμε με φαγητό και χρησιμοποιούμε το φαγητό τόσο ως παρηγοριά όσο και ως ανταμοιβή. Από την άλλη μεριά, το να τρώτε λιγότερο απαιτεί συνεχή σκέψη και σημαντική προσπάθεια.

Οι συμπεριφορικές θεραπείες για την παχυσαρκία, όπως εμπορικά ομαδικά προγράμματα ή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, διδάσκουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρισης του βάρους αλλά η απώλεια των κιλών συνεχίζει να είναι δύσκολη. Οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες και τα γεγονότα της ζωής μπορούν να διαταράξουν τις υγιεινές συνήθειες και τις ρουτίνες που καθιερώνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, ενώ τα φάρμακα που στοχεύουν σε βιολογικούς οδηγούς λειτουργούν μόνο όσο κάποιος συνεχίζει να τα παίρνει. Η χειρουργική επέμβαση έχει αποτέλεσμα αλλά η βιολογία αντεπιτίθεται.

Χρόνιες θεραπείες

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι μια εφάπαξ παρέμβαση θα οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια βάρους. Εάν πάρουμε το παράδειγμα ενός φαρμάκου για την υψηλή αρτηριακή πίεση, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό, κανείς δεν υποστηρίζει τη διακοπή της θεραπείας μόλις ομαλοποιηθεί η αρτηριακή σας πίεση. Απλώς θα επανερχόταν ξανά. Το ίδιο ισχύει και για τη θεραπεία απώλειας βάρους.

Η παχυσαρκία ίσως πρέπει θεωρείται ως μια χρόνια υποτροπιάζουσα κατάσταση. Τα άτομα με παχυσαρκία χρειάζονται δια βίου πρόσβαση σε θεραπεία και υποστήριξη. Αντί να απορρίπτουμε αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές λόγω της ανάκτησης βάρους αργότερα, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους σχετικά με το τι μπορούν να επιτύχουν οι θεραπείες και την πιθανότητα να χρειαστούν συνεχή υποστήριξη. Άλλωστε, οι χρόνιες παθήσεις απαιτούν χρόνιες θεραπείες. Η επικρατούσα κοινωνική άποψη είναι ότι η παχυσαρκία είναι ένα απλό πρόβλημα: απλά τρώτε λιγότερο και κινείστε περισσότερο. Έτσι, τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει απλώς να «ντρέπονται» για τα παραπανίσια κιλά τους. Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή, τα άτομα με παχυσαρκία δεν είναι τεμπέληδες ή ηθικά ανεπαρκή, βρίσκονται σε μάχη τόσο τη βιολογία τους όσο και το περιβάλλον τους.

Δείτε επίσης