Η αντικατάσταση βοδινού κρέατος με σαρδέλες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Η κατανάλωση των λεγόμενων «ζωοτροφικών ψαριών», που περιλαμβάνουν σαρδέλες, ρέγγες και γαύρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει έως και 750.000 ζωές ετησίως και να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον αριθμό των ασθενειών και αναπηριών που σχετίζονται με τη διατροφή, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health, χρησιμοποίησε σύνολα δεδομένων από 137 χώρες και αντικατέστησε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυτών των πληθυσμών με την κατανάλωση κτηνοτροφικών ψαριών από θαλάσσιους βιότοπους.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι 8 έως 15 εκατομμύρια χρόνια ζωής θα μπορούσαν να σωθούν με αυτή τη διατροφική αλλαγή, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, που έχουν περισσότερα αποθέματα αυτών των ψαριών και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Οι γαύροι, οι σαρδέλες και η ρέγγα βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα των ωκεανών, με τα μεγαλύτερα ψάρια να είναι τα αρπακτικά τους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι περίπου το 75% από αυτά, «συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής ποσότητας που αλιεύεται στις ακτές χωρών που υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό στον Παγκόσμιο Νότο», χρησιμοποιείται για ιχθυέλαια και ιχθυάλευρα -για ψάρια που εκτρέφονται σε φάρμα- αντί για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η Melanie Murphy Richter, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας διατροφής Prolon, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι το μικρό μέγεθος των κτηνοτροφικών ψαριών σημαίνει ότι αποθηκεύουν λιγότερο λίπος.

Τα κτηνοτροφικά ψάρια, όπως ο γαύρος, έχουν περίπου 2 γραμμάρια ωμέγα-3 ανά 100 γραμμάρια κονσέρβας, ενώ ο μαγειρεμένος άγριος σολομός μπορεί να έχει περίπου 2,2 γραμμάρια ωμέγα-3 ανά μερίδα 3,5 ουγγιών (100 γραμμάρια). Ωστόσο, σύμφωνα με την Richter, η ακριβής ποσότητα ωμέγα-3 μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος, το μέγεθος και η μέθοδος παρασκευής.

Παρά τις μικρές πιθανές αποκλίσεις στην περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, η Richter επεσήμανε ότι ένα πλεονέκτημα των μικρότερων ψαριών είναι ότι πιθανότατα περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες ορισμένων τοξινών από τη ρύπανση των ωκεανών.

«Επειδή τα κτηνοτροφικά ψάρια είναι μικρότερα και χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα, τείνουν να συσσωρεύουν λιγότερες τοξίνες (όπως ο υδράργυρος, για παράδειγμα) από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα», είπε η Ρίχτερ. «Αυτό τα κάνει μια διατροφικά πιο βιώσιμη επιλογή από τα μεγαλύτερα ψάρια. Η υπερκατανάλωση ορισμένων τοξινών όπως ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα ψάρια και να θέσει σε κίνδυνο τη βιοδιαθεσιμότητα σημαντικών βιταμινών και μετάλλων».

Ορισμένες περιοχές του κόσμου που έχουν από καιρό ενσωματώσει τέτοια ψάρια στη διατροφή τους βλέπουν σημαντικά οφέλη, είπε η Ρίχτερ.

«Σύμφωνα με έρευνες, η στεφανιαία νόσος στις σκανδιναβικές χώρες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στη διατροφή τους», είπε η Ρίχτερ. «Γενικά, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι των οποίων η κουλτούρα και η δίαιτα δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωση ψαριών έχουν βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου, την καλύτερη διαχείριση βάρους και τη μεταβολική υγεία, και οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές συνδέονται επίσης με μεγαλύτερη μακροζωία, όπως φαίνεται σε ορισμένες μεσογειακές χώρες και την Ιαπωνία, έχουν επίσης υψηλή κατανάλωση ψαριών».

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν κτηνοτροφικά ψάρια;
Η Kristin Kirkpatrick, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Cleveland Clinic Dept of Department of Wellness & Preventive Medicine στο Cleveland του Οχάιο, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι βλέπει περισσότερους από τους ασθενείς της να κινούνται προς μια πιο φυτική διατροφή από ό,τι πριν από 10-15 χρόνια. Εν μέρει, γιατί οι άνθρωποι αναζητούν διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης.

«Το να καταναλώνετε κονσερβοποιημένα ψάρια είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν αυτά τα ψάρια. Συχνά, τα κονσερβοποιημένα ψάρια μπορεί να είναι φθηνότερα από τα φρέσκα ή ακόμα και τα κατεψυγμένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους γαστρονομικούς τρόπους», είπε η Kirkpatrick. «Εάν προσπαθείτε να ελέγξετε το νάτριο, τότε οι επιλογές σε νερό ή λάδι με λιγότερο νάτριο θα ήταν οι βέλτιστες».

Η Ρίχτερ πρότεινε στους καταναλωτές να προσπαθήσουν να παραμείνουν σε κονσέρβες ψαριών με βάση το νερό -πολλές μάρκες έχουν προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού. Επιπλέον, η Richter συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν οποιαδήποτε συσκευασία που περιέχει BPA (δισφαινόλη Α). «Η BPA είναι μια επιβλαβής χημική ουσία που μπορεί να συμβάλει σε τοξική υπερφόρτωση και ενδοκρινικές διαταραχές όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Αναζητήστε ετικέτες χωρίς BPA και φροντίστε να αγοράσετε κονσέρβες χωρίς σκισίματα», είπε η Richter, προσθέτοντας ότι το από πού προέρχονται τα ψάρια είναι επίσης σημαντικό. Αναζητήστε κουτιά που έχουν πιστοποιηθεί από αξιόπιστους οργανισμούς όπως το Marine Stewardship Council (MSC), το Aquaculture Stewardship Council (ASC), το Friend of the Sea (FOS), το Dolphin Safe ή το Global Aquaculture Alliance (GAA).

Δείτε επίσης