Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal. Η έκθεση, από μια ομάδα καρδιολογικών εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη, συγκεντρώνει τα αποτελέσματα όλων των ερευνών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα για τα UPF και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τονίζει τους κινδύνους παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης, χρόνιας νεφρικής νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο που έχουν πλέον συνδεθεί με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων UPF.
Οι συγγραφείς της έκθεσης καλούν τους γιατρούς να συζητήσουν με τους ασθενείς τους πόσα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τρώνε και να δώσουν συμβουλές για το πώς να τα μειώσουν.
Η παρούσα κλινική συναινετική δήλωση προέρχεται από το Συμβούλιο Καρδιολογικής Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Προληπτικής Καρδιολογίας, μαζί με μια ομάδα ειδικών στο θέμα, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Luigina Guasti από το Πανεπιστήμιο της Insubria, Varese, Ιταλία· την Δρ Marialaura Bonaccio, IRCCS NEUROMED, Pozzilli, Ιταλία· τον Καθηγητή Massimo Piepoli, Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Ιταλία· και την Καθηγήτρια Licia Iacoviello, Πανεπιστήμιο LUM, Casamassima, Ιταλία.
Η Καθηγήτρια Guasti δήλωσε: «Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που παρασκευάζονται από βιομηχανικά συστατικά και πρόσθετα, έχουν σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει τις παραδοσιακές δίαιτες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα τρόφιμα συνδέονται με αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και με τον κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρδιακή νόσο. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στις συμβουλές που δίνουμε στους ασθενείς για υγιεινή διατροφή.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η συναινετική δήλωση από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία θα βοηθήσει τους γιατρούς να αναγνωρίσουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ως πιθανό παράγοντα κινδύνου και να παρέχουν σαφή καθοδήγηση στους ασθενείς τους σχετικά με τον περιορισμό των UPF για την πρόληψη καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, νόσου και θανάτου».
Βασικά ευρήματα της έκθεσης εμπειρογνωμόνων:
- Οι ενήλικες με την υψηλότερη κατανάλωση UPF έχουν έως και 19% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 13% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και έως και 65% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη κατανάλωση.
- Αυτά τα τρόφιμα επιδεινώνουν επίσης βασικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της συσσώρευσης ανθυγιεινών λιπών στην κυκλοφορία του αίματος.
- Η κατανάλωση UPF αυξάνεται στην Ευρώπη, με το ποσοστό θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να κυμαίνεται από 61% στην Ολλανδία και 54% στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως 25% στην Ισπανία, 22% στην Πορτογαλία και 18% στην Ιταλία.
- Οι περισσότερες εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές δίνουν προτεραιότητα σε συστάσεις βάσει θρεπτικών συστατικών και δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της επεξεργασίας των τροφίμων.
Οι συγγραφείς της έκθεσης ζητούν:
- Καλύτερη κατανόηση των UPF από το κοινό μέσω της σήμανσης των τροφίμων, της ρύθμισης των τροφίμων και της ενημέρωσης των κατευθυντήριων γραμμών.
- Οι γιατροί που θεραπεύουν άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή σε κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου θα πρέπει να ρωτούν για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατά την αξιολόγηση της διατροφής των ασθενών τους.
- Οι γιατροί θα πρέπει να συζητούν τη μείωση των UPF για τη μείωση του κινδύνου -παράλληλα με άλλες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το αλκοόλ -συμπεριλαμβανομένης της επεξήγησης ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο ως «πιο υγιεινά» μπορεί συχνά να είναι υπερ-επεξεργασμένα.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα στοιχεία για τους κινδύνους των UPF είναι συνεπή σε μεγάλους, διαφορετικούς πληθυσμούς και ισχύουν για διαφορετικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους, νόσους και θανάτους. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αποτελείται από παρατηρητικές μελέτες, με λίγες μακροπρόθεσμες παρεμβατικές δοκιμές.
Η Δρ Bonaccio προσθέτει: «Οι συσχετίσεις μεταξύ UPF και καρδιακής νόσου είναι συνεπείς και βιολογικά εύλογες. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κυρίως προάγοντας την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπέρταση και τη συσσώρευση ανθυγιεινών λιπών στο αίμα.
«Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά. Διαθέτουν επίσης πρόσθετα, ρύπους και μια τροποποιημένη δομή του τροφίμου, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονή, μεταβολική απορρύθμιση, αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και υπερφαγία.
«Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες παρεμβατικές δοκιμές για να ελέγξουμε αν η μείωση των UPF βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των επιδράσεων συγκεκριμένων προσθέτων, ενώσεων επεξεργασίας και δομών τροφίμων στην υγεία της καρδιάς. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην εφαρμογή διατροφικών παρεμβάσεων που στοχεύουν τα UPF στην κλινική πράξη.
«Η έρευνα για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συσσωρεύεται εδώ και μια δεκαετία, και υπογραμμίζει τους κινδύνους της υψηλής κατανάλωσης UPF και τα οφέλη της επιλογής ολικών ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό τονίζει ότι η πρόληψη των ασθενειών δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων.
«Ακόμη και τρόφιμα με καλά διατροφικά προφίλ μπορεί να είναι επιβλαβή εάν είναι υπερ-επεξεργασμένα. Η ενσωμάτωση της ενημέρωσης σχετικά με τα UPF στην τακτική ιατρική φροντίδα θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία των ασθενών χωρίς να προσθέσει σημαντικό κόστος ή χρόνο».
Περισσότερες πληροφορίες: Ultra-processed foods, lifestyle management, and cardiovascular diseases: A clinical consensus statement of the European Society of Cardiology Council for Cardiology Practice and the European Association of Preventive Cardiology of the European Society of Cardiology, European Heart Journal (2026). DOI: 10.1093/eurheartj/ehag226.

























