Δύσπιστοι οι καταναλωτές στα βιολογικά προϊόντα

Δύσπιστοι ως προς την ποιότητα εξακολουθούν να είναι οι Βορειοελλαδίτες καταναλωτές σε ό,τι αφορά τα βιολογικά προϊόντα, αλλά και προς τις τιμές τους, παρά το γεγονός ότι έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της καλλιέργειας αυτής, οι παραγωγοί, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, έκαναν πράξη αυτό που υπόσχονταν για κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές τους, έναντι αυτών των συμβατικών τροφίμων.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας, Πάγκαλος Καζάκης, «οι τιμές στα περισσότερα βιολογικά προϊόντα, όχι μόνο δεν είναι “τσουχτερές” για την τσέπη των καταναλωτών, αλλά αντιθέτως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και χαμηλότερες έναντι των συμβατικών τροφίμων». Όπως εξήγησε, οι Βορειοελλαδίτες βιοκαλλιεργητές έχουν πετύχει το κλείσιμο της ψαλίδας στην τιμή των προϊόντων τους έναντι των συμβατικών, γιατί απλά δεν «υπάρχουν μεσάζοντες».

Όσον αφορά στη δυσπιστία των καταναλωτών για την ποιότητα ο κ. Καζάκης την απέδωσε στην έλλειψη παιδείας, αλλά και εμπιστοσύνης και στο πλαίσιο αυτό προέτρεψε τους Έλληνες να ζητούν τα πιστοποιητικά των προϊόντων που προτίθενται να αγοράσουν, αλλά και να προβαίνουν σε οποιουδήποτε είδους ερώτηση επιθυμούν στους παραγωγούς, έτσι ώστε να απαλείφεται κάθε αμφιβολία για τα αγαθά που προμηθεύονται.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, έχουν πιστοποιητικά προϊόντος ως πειστήρια για την ασφάλεια των αγαθών που πωλούν, ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους οργανισμούς είναι ενδελεχείς σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή, την μεταποίηση μέχρι και τον πάγκο πώλησής τους. Διευκρίνισε δε, ότι ο ΕΦΕΤ με τους ελέγχους που πραγματοποιεί διασφαλίζει την υγιεινή των βιολογικών προϊόντων που διατίθενται στις λαϊκές αγορές.

Ο κ. Καζάκης τόνισε ότι η γκάμα των προς πώληση βιολογικών προϊόντων έχει διευρυνθεί πάρα πολύ, από αλεύρι και ζυμαρικά, μέχρι μέλι, λάδι, βασιλικό πολτό, κρασιά και τσίπουρο.

Ανέφερε δε ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ανοίξουν τρεις νέες αγορές βιολογικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να επαναλειτουργήσει αγορά βιολογικών προϊόντων στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι σε όλη τη Β. Ελλάδα λειτουργούν σήμερα οργανωμένα έξη λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων. Πέντε στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κατερίνη.

Ερωτηθείς για τη βιολογική κτηνοτροφία τόνισε ότι είναι σε εμβρυακό στάδιο, αφού όπως τόνισε μόλις το 15% του συνόλου των Βορειοελλαδιτών κτηνοτρόφων ασχολούνται με αυτήν.

Επισημαίνεται ότι η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας αριθμεί 85 μέλη, με την καλλιεργούμενη έκταση που διαθέτουν συνολικά να ανέρχεται σε 5.000 στρέμματα και το μέσο ετήσιο τζίρο τους να φθάνει στις 300.000 ευρώ.

Δείτε επίσης