Ρίχνει το ασβέστιο την πίεση;

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη φυσιο­λογική μυϊκή και νευρική λειτουργία, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη και διατήρηση των οστών και των δοντιών. Υ­πάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία σχετικά με το αν το λαμβανόμενο μέσω της διατροφής ασβέστιο μειώνει την αρτη­ριακή πίεση ή όχι. Μεταξύ 25 μελετών, οι περισ­σότερες διαπίστωσαν ότι το ασβέστιο μείωνε την πίεση, αλλά από δεκαεννέα ελεγχόμενες μελέτες που εξέτασαν την επί­δραση της συμπληρωματικής χορήγησης ασβεστίου στην αρτη­ριακή πίεση, οι έντεκα δεν έδειξαν σημαντική επίδραση, μόνο δυο έδειξαν σημαντική επίδραση και οι υπόλοιπες ήταν διφο­ρούμενες.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το ασβέστιο μείωσε την αρτηριακή πίεση των υπερτασικών σε δώδεκα μελέτες, αλλά επτά άλλες μελέτες δεν διαπίστωσαν καμία μείωση. Μια ανασκόπηση 24 δημοσιευμένων μελετών διαπίστωσε ότι συνολικά, το ασβέστιο μείωσε την αρτηριακή πίεση σε ένα τμήμα τουλάχιστον του μελέτη θ έντος πληθυσμού, αλλά δεκα­τρείς μελέτες δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά.

Είναι δυνατό ο ρόλος του ασβεστίου να είναι σημαντικότε­ρος στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένες επί μέ­ρους κατηγορίες του πληθυσμού των υπερτασικών -στους Αφρο-Αμερικανούς, τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο αλάτι και τις γυναίκες με προεκλαμψία (υπέρταση προκαλούμενη από την εγκυμοσύνη, που μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή τόσο των γυναικών όσο και των εμβρύων τους). Μια μελέ­τη 1.194 εγκύων γυναικών διαπίστωσε ότι, σε εκείνες στις ο­ποίες χορηγήθηκε ασβέστιο, η προεκλαμψία μειώθηκε κατά 37%.

Αν και τα δεδομένα που υπάρχουν δεν υποστηρίζουν τη χρήση του ασβεστίου ως θεραπείας ρουτίνας της υπέρτασης, ορισμένα άτομα με υπέρταση ήπιας μορφής είναι δυνατό να έχουν καλά αποτελέσματα με το ασβέστιο.

Δείτε επίσης