Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

fytikes ines egefalikoBρετανική μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που βάζουν στη διατροφή τους 7 γραμμάρια επιπλέον φυτικές ίνες την ημέρα (η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι  20-30 γραμμάρια), αντιμετωπίζουν 7% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds, πρόκειται για μια ποσότητα που μπορούμε να λάβουμε καταναλώνοντας ένα μπολ με ζυμαρικά ολικής άλεσης σε συνδυασμό με δύο μερίδες φρούτων ή λαχανικών.

Οι Βρετανοί επιστήμονες προχώρησαν σε μετα-ανάλυση συνολικά οκτώ προηγούμενων μελετών γύρω από τη διατροφή και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί από το 1990 ως το 2012.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν ουσίες φυτικής προέλευσης οι οποίες δεν διασπώνται και για τον λόγο αυτόν δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Τροφές με φυτικές ίνες

«Η μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών από τροφές όπως προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά), αλλά και από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς είναι σημαντική για όλους και ιδιαίτερα για εκείνους που λόγω παραγόντων όπως π.χ. η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπέρταση, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό» εξηγεί χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης δρ Νταϊάν Θρέπλετον.

«Μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν λαμβάνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών και για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε  τον πληθυσμό ώστε να μάθει πώς μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής του», προσθέτει η ειδικός.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης