Η ασπιρίνη προλαμβάνει καρκίνους και γεροντική άνοια

aspirinh22Τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης για την ασπιρίνη, της μεγαλύτερης που έγινε διεθνών για το συγκεκριμένο φάρμακο, δείχνουν ότι είναι ένα αποτελεσματική όχι μόνο στην πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και για την άνοια των ηλικιωμένων.

Η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Hobart Menzies Research κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά από έρευνα επί 15.000 Αυστραλών ηλικίας άνω των 70 ετών. Όσοι9 έπαιρναν ασπιρίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν σαφώς μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και γεροντικής άνοιας.

Ο καθηγητής Μαρκ Νέλσον, εκ των ερευνητών της μελέτης. είπε πως αν μετά την ολοκλήρωσή της επιβεβαιωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, σημαίνει ότι η ασπιρίνη, ένα φτηνό φάρμακο που αγοράζεται χωρίς συνταγή γιατρού αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης σημαντικών ασθενειών «και αυτό θα είναι καλό και για την υγεία και για την οικονομία».

Οφέλη και παρενέργειες

Ο καθηγητής πάντως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν παρενέργειες από την μακρόχρονη κατανάλωση ασπιρίνης (π.χ. αιμορραγία στομάχου ή εγκεφάλου). «Γι’ αυτό», είπε, «γίνονται οι έρευνες. Για να διαπιστωθεί αν οι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά». Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το αν η ασπιρίνη πρέπει να λαμβάνεται και από υγιή άτομα καθώς η παρενέργεια της αιμορραγίας μπορεί να αντισταθμίζει τα οφέλη.

Σύμφωνα με τον Νέλσον η αυστραλιανή έρευνα έδειξε ότι πιο σημαντική προληπτική δράση της ασπιρίνης αφορά στον καρκίνο του οισοφάγου (μείωση 75%) και του εντέρου (μείωση έως 50%). Η ασπιρίνη δρα τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά, αφού παρεμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου, δηλαδή τη μετάσταση σε άλλα όργανα.

«Εφόσον τα ευρήματα που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου και της γεροντικής άνοιας επιβεβαιωθούν, ανοίγει ο δρόμος για την ευρύτερη χρήση της ασπιρίνης», ανέφερε ο Νέλσον προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μακροχρόνιες παρενέργειες του φαρμάκου.

Δείτε επίσης