Tο όφελος της γυμναστικής ακυρώνεται από την καθιστική ζωή της υπόλοιπης μέρας

gynaika kathistikh zohΤα οφέλη της καθημερινής άσκησης στο γυμναστήριο ενδέχεται να ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό αν η υπόλοιπη ζωή είναι καθιστική. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής (AJPM).

Όπως έδειξε η μελέτη, η πολύωρη ακινησία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, ακόμα και όταν κάποιος κάνει γυμναστική κάθε μέρα.

Στη μελέτη, συμμετείχαν 93.000 γυναίκες στις ΗΠΑ που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση, ηλικίας 50-79, τις οποίες παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 12 χρόνια.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία ήταν αυξημένος κατά 12% για όσες γυναίκες έκαναν καθιστική ζωή πάνω από 11 ώρες την ημέρα, σε σύγκριση με όσες ήταν ακίνητες σε μία καρέκλα επί λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα. Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά ήταν αυξημένος κατά 27% και ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνου ήταν αυξημένο κατά 21%.

Οι παραπάνω διαφορές υπήρχαν αφού ελήφθη υπόψη η γενική φυσική κατάσταση. Ακόμα και οι γυναίκες που φρόντιζαν να γυμνάζονται καθημερινά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου αν η υπόλοιπη ζωή τους ήταν καθιστική.

H μυική μάζα

Όπως εξηγεί η δρ Ρεμπέκα Σέγκουιν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες της, οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα σε ηλικία 35 ετών – με τον ρυθμό της απώλειας να επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση.

«Πολύς κόσμος πιστεύει ότι αν έχει καλή φυσική κατάσταση και πηγαίνει στο γυμναστήριο προστατεύει την υγεία του έστω κι αν κάνει καθιστική ζωή στον υπόλοιπο χρόνο του», δήλωσε η Σέγκουιν. «Η πραγματικότητα είναι πως προστατεύεται πολύ λιγότερο απ’ όσο νομίζει».

Η Σέγκουιν πρόσθεσε ότι εκτός από την γυμναστική, η κινητικότητα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας. Ξεκινώντας στη μέση ηλικία και ακόμη πιο πριν, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν “μικρές αλλαγές που κάνουν μια μεγάλη διαφορά”, είπε.

Και συνέχισε: “Είναι πολύ σημαντικό οι μεσήλικες αλλά και οι νεώτεροι εργαζόμενοι γραφείου να σηκώνονται πολύ συχνά από την καρέκλα τους για να περπατούν λίγο. Αν είστε συνταξιούχος, βρείτε τρόπους για να μετακινηθείτε μέσα και έξω από το σπίτι. Κινηθείτε μεταξύ των τηλεοπτικών προγραμμάτων, κάνετε διαλείμματα στον υπολογιστή και το χρόνο ανάγνωσης”.

Δείτε επίσης