Ωκυτοκίνη κατά οστεοπόρωσης και σπλαχνικού λίπους

osteopeniaΗ ωκυτοκίνη μπορεί να αποτελεί θεραπεία για την οστεοπόρωση και το σπλαχνικό λίπος που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Όπως είναι γνωστό, η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από αύξηση βάρους και οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Η αύξηση του βάρους έχει τη μορφή σπλαχνικού λίπους, το οποίο έχει σχετιστεί με τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρκίνου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μια δόση την ημέρα της ορμόνης της αγάπης όπως ονομάζεται η ωκυτοκίνη ίσως αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους, συμπτώματα που παρατηρούνται μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης Γάλλων ερευνητών του Ινστιτούτου Βιολογίας Valrose που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Endocrinology.

Οι Γάλλοι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες θηλυκών ποντικιών και στη συνέχεια τους χορήγησαν είτε 0,1 mg/kg είτε 1 mg/kg ωκυτοκίνης για 8 εβδομάδες. Και βρήκαν ότι εμφάνισαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους τους σε σχέση με τα ποντίκια που μετά την αφαίρεση των ωοθηκών είχαν λάβει εικονική θεραπεία.

Οστεοβλάστες και οστεοκλάστες

Μετά την αφαίρεση των ωοθηκών, ο αριθμός των οστεοβλαστών (κύτταρα που αναδομούν τα κόκαλα) και ο αριθμός των οστεοκλαστών (κύτταρα που γκρεμίζουν τα κόκαλα) μειώθηκε σημαντικά στα ποντίκια. Οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας με ωκυτοκίνη, η ορμόνη κατάφερε εξισορροπήσει τον αριθμό των οστεοβλαστών και εν μέρει να αποκαταστήσει τον αριθμό των οστεοκλαστών. Αυτό σημαίνει ότι η ορμόνη ενήργησε προς όφελος των οστών.

Επιπλέον, η ιστολογική ανάλυση τόσο του κοιλιακού λίπους όσο και του υποδόριου λίπους στα ποντίκια που είχαν λάβει την ωκυτοκίνη έδειξε ότι η θεραπεία είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση του λίπους. Η ορμόνη είχε αποτρέψει το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων.

Προγενέστερη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας έχει δείξει ότι στις γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο αίμα τους είναι χαμηλότερα σε σχέση με πριν. Η ωκυτοκίνη είναι ακόμα πιο χαμηλή στο αίμα όταν οι γυναίκες έχουν εκδηλώσει οστεοπόρωση.

Δείτε επίσης