Καρκίνος: Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη

karkinos katathlipshΑν έχετε καρκίνο δεν θα αποφύγετε τα καταθλιπτικά συναισθήματα αλλά μπορείτε να βρείτε θετικούς τρόπους να τα αντιμετωπίζετε, έτσι ώστε να μην εξουσιάζουν τη ζωή σας. Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες του καρκίνου:

Να είστε προετοιμασμένοι

Κάντε ερωτήσεις στο γιατρό σας και διαβάστε σχετικά με το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και τις πιθανές του παρενέργειες. Όσο λιγότερες είναι οι εκπλήξεις, τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστείτε.

Τηρήστε ένα πρόγραμμα

Μην αφήσετε τον καρκίνο ή τις παρενέργειες από τη θεραπεία που ακολουθείτε να εξουσιάσουν την ημέρα σας. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τουλάχιστον μέρος του προγράμματος και του τρόπου ζωής που είχατε, πριν μάθετε για τον καρκίνο σας. Επιστρέψτε στη δουλειά σας, κάντε ένα ταξίδι, επισκεφθείτε τα παιδιά ή τα εγγόνια σας. Χρειάζεστε αποτελεσματικές δραστηριότητες που να σας γεμίζουν και να σας κάνουν να αισθάνεστε σημαντικοί, αλλά συνειδητοποιήστε ότι αρχικά μπορεί να έχετε κάποιους περιορισμούς. Ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε το επίπεδο αντοχής σας. Βάλτε λογικούς στόχους

Η ύπαρξη στόχων σάς βοηθάει να διατηρείτε τον έλεγχο και σας δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ακόμα νόημα στη ζωή σας’ αλλά μην επιλέξετε στόχους που δεν μπορείτε με τίποτα να πετύχετε. Μπορεί να μην είναι δυνατό να δουλέψετε 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά μπορεί να καταφέρετε να εργαστείτε τις μισές. Στην πράξη πολλά άτομα βρίσκουν ότι η συνέχιση της εργασίας μπορεί να βοηθήσει.

Να ασκήστε πολύ

Η άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και είναι ένας καλός τρόπος, για να μειώσετε την ένταση και την επιθετικότητα.

Προσπαθήστε να μη βυθίζεστε σε καταθλιπτικά συναισθήματα

Αναζητήστε αντιπερισπασμούς και προγραμματίστε τουλάχιστον δύο με τρεις ευχάριστες εμπειρίες κάθε εβδομάδα. Αυτές μπορεί να είναι ένα νέο χόμπι, γκολφ ή μια κινηματογραφική ταινία. Κάντε κάτι που απολαμβάνετε και προσμένετε το.

Απολαύστε το χιούμορ και το γέλιο

Βρείτε τρόπους που σας βοηθούν να ελαφρύνετε την ημέρα σας με γέλιο, είτε περνώντας χρόνο με κάποιον που σας κάνει να γελάτε είτε βλέποντας μια κωμωδία. Το γέλιο σάς βοηθάει να αποσπάσετε την προσοχή σας από τα προβλήματα υγείας σας. Λειτουργεί επίσης και σαν αναλγητικό, γιατί διευκολύνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τον πόνο και την κατάθλιψη.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Η καλή διατροφή, η χαλάρωση και η επαρκής ξεκούραση μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος και την κόπωση από τον καρκίνο. Προγραμματίστε από πριν τις ώρες που θα πρέπει να ξεκουραστείτε περισσότερο ή να περιορίζετε τις δραστηριότητες σας.

Αναζητήστε τρόπους αναπλήρωσης

Αν έχετε πρόβλημα με το φαγητό, για παράδειγμα, κρατήστε την ώρα φαγητού για όταν βρίσκεστε στο σπίτι και προγραμματίστε εξόδους που δεν περιλαμβάνουν φαγητό. Αν πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά την τουαλέτα, καθίστε στο πίσω μέρος σε έναν κινηματογράφο, έτσι ώστε να περάσετε απαρατήρητος, αν χρειαστεί να φύγετε.

Ανοιχτείτε σε ένα φίλο, σε ένα μέλος της οικογενείας σας ή σε ένα σύμβουλο

Μερικές φορές βοηθάει να μιλήσετε σε κάποιον για τους φόβους σας και για το πώς νιώθετε. Το μυαλό σας και το σώμα σας δε διαχωρίζονται. Όσο καλύτερα αισθάνεστε συναισθηματικά, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια σας.

Μην αποφεύγετε το σεξ

Οι άνθρωποι με καρκίνο αισθάνονται μερικές φορές ότι δεν είναι πλέον ικανοί σεξουαλικά. Μην πιστέψετε κάτι τέτοιο. Μπορείτε να εκφράσετε τη σεξουαλικότητα σας με πολλούς τρόπους. Το άγγιγμα, το κράτημα του χεριού, η αγκαλιά και η φροντίδα μπορεί να γίνουν πολύ πιο σημαντικά σε εσάς και το σύντροφο σας. Στην πράξη η εγγύτητα που μπορείτε να αναπτύξετε μέσα από αυτές τις πράξεις μπορεί να συντελέσουν στη μεγαλύτερη σεξουαλική οικειότητα που είχατε ποτέ.

Αναζητήστε το θετικό

Ο καρκίνος δε είναι πάντα κάτι τελείως αρνητικό. Κάποια καλά πράγματα μπορεί να προκύψουν από αυτόν. Η αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί να σας κάνει να αναπτυχθείτε συναισθηματικά και πνευματικά, να αναγνωρίσετε τα πράγματα που έχουν πραγματική σημασία για εσάς, να επιλύσετε παλιές αντιδικίες και να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα άτομα που είναι σημαντικά για εσάς.

Δείτε επίσης