Η υψηλή ελεύθερη χοληστερίνη επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα

gonimothta xolhsterinhΜέχρι σήμερα ξέραμε ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως είναι οι ορμόνες, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και το άγχος. Σ’ αυτούς του παράγοντες ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και η υψηλή ελεύθερη χοληστερίνη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, τα αυξημένα επίπεδα της ελεύθερης χοληστερίνης στο αίμα φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Να σημειωθεί ότι η ελεύθερη χοληστερίνη δεν μετριέται στα συνήθη τεστ αίματος. Αντίθετα, η LDL (κακή χοληστερίνη) και η HDL (καλή χοληστερίνη) συνδέονται μέσα στον οργανισμό με συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ενρίκε Σίστερμαν, παρακολούθησαν 501 ζευγάρια ηλικίας 18-44 ετών στο Μίτσιγκαν και το Τέξας, που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν, χωρίς να έχουν απευθυνθεί σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τελικά η εγκυμοσύνη επετεύχθη μετά από 12 μήνες προσπάθειας για τα 347 ζευγάρια.

Νοσηλευτές πήραν δείγματα αίματος από γυναίκες και άνδρες κατά την έναρξη της μελέτης και μετρήθηκαν τα επίπεδα συγκέντρωσης πέντε ειδών λιπών: η ελεύθερη χοληστερίνη, η ολική χοληστερίνη, τα φωσφολιπίδια, τα τριγλυκερίδια και τα ολικά λιπίδια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της ελεύθερης χοληστερίνης των δύο συντρόφων και του χρονικού διαστήματος που χρειάστηκε για την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία των δύο συντρόφων, το μορφωτικό επίπεδο, το σωματικό βάρος και η φυλή.

Χοληστερίνη και γονιμότητα

Τα ζευγάρια που δεν απέκτησαν παιδί είχαν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο ελεύθερης χοληστερίνης σε σχέση με όσα είχαν καταφέρει να τεκνοποιήσουν. Επίσης, τα ζευγάρια όπου η γυναίκα είχε υψηλότερη ελεύθερη χοληστερίνη, αλλά ο άνδρας όχι, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να τεκνοποιήσουν, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικά επίπεδα.

«Η χοληστερίνη πιθανώς να σχετίζεται με τη γονιμότητα επειδή αποτελεί δομικό συστατικό τόσο των ανδρικών, τόσο και των γυναικείων ορμονών», εξηγεί ο Σίστερμαν. Αυτές οι ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη στις γυναίκες και η τεστοστερόνη στους άνδρες, παίζουν ρόλο στην ικανότητα ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει. Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών, την ωορρηξία, καθώς και την εμφύτευση και διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη μελέτη στα ιατρικά χρονικά που εξέτασε τα επίπεδα της χοληστερίνης και στους δύο συντρόφους ταυτόχρονα και τα συσχέτισε με την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Όμως, επειδή η ελεύθερη χοληστερίνη δεν μετριέται στις συνήθεις εξετάσεις αίματος, τα ζευγάρια που επιδιώκουν την εγκυμοσύνη πρέπει να κάνουν μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να βελτιώσουν τη συνολική γονιμότητα τους, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η απώλεια κιλών εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Δείτε επίσης