Η ζάχαρη μπορεί να είναι μια από τις αιτίες της άνοιας

zaxarh anoia 4Μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη όχι μόνο παχαίνει αλλά κάνει ζημιά και τον εγκέφαλο, λένε Γερμανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 141 υγιείς εθελοντές και δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν πολλή ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες είχαν αυξημένες αλλοιώσεις στη δομή του εγκεφάλου και περισσότερα προβλήματα με την λειτουργία του.

Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χωρίς όμως να είναι διαβητικοί, είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, γεγονός που δυνητικά μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή.  Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα παλαιότερων, που είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Charité, στο Βερολίνο. Ο στόχος της μελέτης ήταν να βρεθεί αν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα ασκούν αρνητικές επιδράσεις στη μνήμη σε άτομα που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, υπέβαλλαν τους εθελοντές σε εξετάσεις αίματος, στις οποίες μέτρησαν το σάκχαρο νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1) η οποία δείχνει τη ρύθμιση του σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες (οι φυσιολογικές τιμές είναι κάτω από 6%).

Ο ιππόκαμπος

Οι εθελοντές υπεβλήθησαν επίσης σε ένα τεστ μνήμης, καθώς και σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, στην οποία εξετάσθηκε ο ιππόκαμπος – η δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και συρρικνώνεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες.

Το συμπέρασμα ήταν πως όσοι εθελοντές είχαν υψηλότερα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και μικρότερο ιππόκαμπο στον εγκέφαλό τους, γράφουν η Άγκνες Φλελ, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας & Κλινικής Νευροφυσιολογίας στο Charité, και οι συνεργάτες της. Τα ευρήματα αυτά «παρέχουν νέες ενδείξεις ότι η γλυκόζη μπορεί να συμβάλλει απ’ ευθείας στην ιπποκαμπική ατροφία», σχολίασε η Φλελ.

Δείτε επίσης