Τα προβιοτικά ρίχνουν την αρτηριακή πίεση

proviotika giaourtisa 4Σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της υπέρτασης,.

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο αλλά προστίθενται και σε γαλακτοκομικά προϊόντα (λ.χ. γιαούρτια, ξινόγαλα, τυριά) και διατροφικά συμπληρώματα.

Θεωρείται ότι τα προβιοτικά ελαττώνουν με έμμεσο τρόπο την πίεση, καθώς «βελτιώνουν τη χοληστερίνη, ελαττώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, και ρυθμίζουν το ορμονικό σύστημα που ορίζει την αρτηριακή πίεση και την ισορροπία υγρών του οργανισμού».

Για οκτώ εβδομάδες

Επιστήμονες από το Ίδρυμα Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Griffith, στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, εξέτασαν στοιχεία από 9 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 540 άτομα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα «ζωντανά» γαλακτοκομικά ή έπαιρναν συμπληρώματα προβιοτικών παρουσίασαν μείωση στην αρτηριακή τους πίεση. Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για όσους είχαν την υψηλότερη πίεση και έτρωγαν διάφορα είδη προβιοτικών (όχι ένα συγκεκριμένο).

Ωστόσο, η λήψη των προβιοτικών βακτηρίων έπρεπε να διαρκέσει πάνω από 8 εβδομάδες για να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών τροφίμων στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης και στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πιέσεως», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Τζίινγκ Σαν.

Να σημειωθεί ότι επειδή οι έως τώρα μελέτες για τα προβιοτικά προϊόντα είναι λίγες, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες έως ότου μπορέσουν οι γιατροί με ασφάλεια να συστήσουν την κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών στο πλαίσιο της πρόληψης και θεραπείας της υπέρτασης.

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα δεν έχουν στην πραγματικότητα οφέλη για την υγεία διότι τα βακτήρια καταστρέφονται στο στομάχι.

Δείτε επίσης