Καταστροφική η ακινησία στο γραφείο – σηκωθείτε όρθιοι σε κάθε ευκαιρία

grafeio 4 orthioiO κορυφαίος ειδικός για τη δημόσια υγεία Κέβιν Φέντον, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τομέα Υγείας και Ευεξίας της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία θα πρέπει να δουλεύουν όρθιοι τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, για να αποφύγουν την παχυσαρκία και την καρδιοπάθεια.

Ο καθηγητής Φέντον ανέφερε ότι η ακινησία στην καρέκλα επί 6-7 ώρες την ημέρα ασκεί καταστροφική επίδραση στην υγεία. Και  συνιστά στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε γραφείο να κάνουν όρθιοι τα μιτινγκ και τα διαλείμματα τους, π.χ. να πίνουν όρθιοι τον καφέ τους. Κι αυτό γιατί η ορθοστασία ποτέ δεν είναι απόλυτη αλλά δίνει την ευκαιρία για μια μικρή κίνηση.

Η ορθοστασία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό κατά 10 χτύπους το λεπτό και  καίει επιπλέον 0,7 θερμίδες ανά λεπτό, ή 50 θερμίδες την ώρα. Οι εργαζόμενοι λοιπόν πρέπει να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που μπορούν για να σηκώνονται από τις καρέκλες τους, συμπλήρωσε ο Φέντον.

Τέλος, είπε ότι ο καθένας θα πρέπει να ανεβαίνει τις σκάλες αντί να παίρνει το ασανσέρ, όταν του δίνεται η ευκαιρία.

Το μαγικό φάρμακο είναι η άσκηση

Ο Φέντον λέει ακόμα ότι η φυσική δραστηριότητα είναι το «μαγικό φάρμακο που όλοι περιμέναμε» για να αποφύγουμε την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και την κακή ψυχική διάθεση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είχαν ανακοινώσει πριν δύο χρόνια ότι η καθιστική ζωή είναι πιο επιζήμια ακόμη και από το κάπνισμα.  Σε μελέτη τους που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό The Lancet, είχαν υπολογίσει ότι 5,3 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιοπάθεια, καρκίνο και διαβήτη σε όλο τον κόσμο θα αποφεύγονταν κάθε χρόνο, εάν όλος ο κόσμος φρόντιζε να γυμνάζεται συστηματικά. Αντίστοιχα, στο τσιγάρο οφείλονται 5 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο.

Η Άμυ Θόμπσον  από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Η καρδιά σας είναι το πιο σημαντικός μυς στο σώμα σας. “Δεν έχει σημασία το πώς θα την κάνετε να χτυπά περισσότερο, με τακτικές βόλτες ή ανεβαίνοντας τις σκάλες, αλλά αυτό μπορει να κάνει μια μεγάλη διαφορά στην υγεία σας”.

Δείτε επίσης