Το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι πιο ισχυρό λόγω των οιστρογόνων

griph andras gynaika 4Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα με τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις, συγκριτικά με τους άνδρες.

Τώρα, ερευνητές με επικεφαλής τον Λέστερ Κόμπτζικ, καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άντρες έχουν όχι μόνο πιο βαριές ιώσεις από τις γυναίκες, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο και από τις βακτηριακές επιπλοκές τους, όπως είναι η βακτηριακή πνευμονία και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Τα οιστρογόνα η αιτία

Ο λόγος είναι ότι οι άντρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, διότι δεν παράγουν αρκετή ποσότητα οιστρογόνων ώστε να ενεργοποιηθεί ένα ένζυμο που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάχη κατά της βακτηριακής πνευμονίας.

Η αυξημένη αντοχή των γυναικών συνδέεται με το ένζυμο συνθάση  του νιτρικού οξειδίου 3 (NOS3) το οποίο ενεργοποιείται από την απελευθέρωση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων.

Όπως αναφέρουν ο Κόμπτζικ και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Life Sciences, εξέθεσαν αρσενικά και θηλυκά ποντίκια στο βακτήριο πνευμονιόκοκκος (ή στρεπτόκοκκος της πνευμονίας), φροντίζοντας επίσης να χορηγήσουν δόσεις οιστρογόνων στα μισά αρσενικά ποντίκια.  Τα θηλυκά ποντίκια και τα αρσενικά που είχαν λάβει οιστρογόνα κατόρθωσαν να απαλλαγούν πιο γρήγορα από το βακτήριο απ’ ό,τι τα αρσενικά που δεν είχαν λάβει οιστρογόνα.

Οι ερευνητές συνέχισαν τα πειράματά τους σε κύτταρα πνευμόνων και διαπίστωσαν ότι εκείνα που προέρχονταν από θηλυκά ποντίκια  καταπολεμούσαν καλύτερα το βακτήριο από τα κύτταρα τα οποία προέρχονταν από αρσενικά ζώα.

Το ίδιο συνέβη και όταν εξέθεσαν τα κύτταρα σε δύο άλλα βακτήρια, το e.coli (προκαλεί ουρολοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες) και τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (προκαλεί από πνευμονία και σηψαιμία έως μολύνσεις του δέρματος, των οστών και των πληγών).

Πιο επικίνδυνη για τους άντρες η πνευμονία

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι η αυξημένη αντοχή στη βακτηριακή πνευμονία των θηλυκών ποντικιών σχετιζόταν με το ένζυμο NOS3, το οποίο ενεργοποιείται από την απελευθέρωση της γυναικείας ορμόνης του φύλου, των οιστρογόνων.

Για να επαληθεύσουν το εύρημά τους, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά αρσενικά και θηλυκά ποντίκια ώστε να μην φέρουν το γονίδιο που κωδικοποιεί την παραγωγή του NOS3, με αποτέλεσμα να πάψουν τα θηλυκά ποντίκια να είναι ανθεκτικά στον πνευμονιόκοκκο.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι, στο μέλλον, αυτή η γνώση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την αντίσταση των ανδρών στις κοινές και σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων και για την πρόληψη της γρίπης που εξελίσσεται σε μια σοβαρή επιπλοκή, την βακτηριακή πνευμονία.

Καθηγητής Κόμπτζικ είπε: “Σε τελική ανάλυση, το εύρημα αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη μείωση του κινδύνου της δευτερογενούς βακτηριακής πνευμονίας κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης ή μιας πανδημίας γρίπης. Ήμαστε αρκετά ικανοποιημένοι ότι η μελέτη μας οδήγησε στο ένζυμο NOS3 το οποίο μπορεί να γίνει στόχος φαρμάκων κι έτσι να  βελτιωθεί η αντίσταση στην πνευμονία”.

Η μελέτη του Χάρβαρντ δεν είναι η πρώτη που παρέχει μια εξήγηση στο γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο θέμα της γρίπης και των άλλων ιώσεων. Μια άλλη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Durham το 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από βήχα και κρυολογήματα επειδή έχουν επιπλέον υποδοχείς θερμοκρασίας στον εγκέφαλο και έτσι βιώνουν χειρότερα τα συμπτώματα.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι μια άλλη μελέτη βρήκε πως ενώ οι άνδρες είναι πιο συχνά άρρωστοι, οι γυναίκες είναι αυτές που διαμαρτύρονται πιο συχνά για τη γρίπη τους. Σύμφωνα με ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine οι άνδρες έχουν την τάση να υποβαθμίζουν τις ασθένειες που περνούν, ενώ οι γυναίκες, οι οποίες ασχολούνται πιο συχνά με τον εαυτό τους, παραπονιούνται πιο εύκολα.

Δείτε επίσης