Συστατικά της κάνναβης εξαφάνισαν καρκινικούς όγκους

kannavhoysies 4Δύο βασικά συστατικά της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβιδόλη και η κανναβιδιόλη, έφεραν δραστικά αποτελέσματα κατά καρκινικών όγκων, όταν χορηγήθηκαν μαζί με  ακτινοθεραπεία.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Saint George του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Γουάι Λιου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Cancer Therapeutics.

Η κάνναβη βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη χρήση της όσον αφορά τους ιατρικούς σκοπούς. Αυτή η άνοδος συμπίπτει με την μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η κάνναβη δρα στους κανναβινοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου, την ανακούφιση του πόνου, την αποκατάσταση της όρεξης, και, τώρα, στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι από τις πιο δύσκολες μορφές και αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρος. Η πρόγνωση των ασθενών για επιβίωση την πενταετία μετά την αρχική διάγνωση είναι μόλις 10%.

Tετραϋδροκανναβιδόλη και κανναβιδιόλη

Οι επιστήμονες χορήγησαν σε ποντίκια με καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο, τετραϋδροκανναβιδόλη και κανναβιδιόλη, είτε μόνες τους, είτε συνδυαστικά με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Τα πειράματα έδειξαν ότι οι δύο ουσίες, συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία, πέτυχαν ουσιαστικά να εξαφανίσουν τους όγκους στα πειραματόζωα.

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Υπήρξε εντυπωσιακή μείωση στο μέγεθος των εγκεφαλικών όγκων, ενώ σε μερικά ποντίκια εξαφανίστηκαν τελείως. Η εξέλιξη αυτή είναι ευοίωνη για τις περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους», ανέφερε ο Λιου. «Τα οφέλη κάποιων συστατικών του φυτού της ινδικής κάνναβης είναι ήδη γνωστά, αλλά η δραστική συρρίκνωση του καρκίνου του εγκεφάλου με την ταυτόχρονη χρήση ακτινοβολιών είναι κάτι καινούριο και μπορεί να αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο για ασθενείς σε πολύ σοβαρές καταστάσεις».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στις διαφορετικές πορείες που αυτά τα κανναβινοειδή ακολουθούν. Η τετραϋδροκανναβιδόλη λειτουργεί μέσω υποδοχέων αλλά η κανναβιδιόλη μπορεί να μην χρειάζεται τους υποδοχείς.  Η συνδυαστική χρήση τους μπορεί να καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στην θανάτωσή τους  με ακτινοβολία.

Το πείραμα βρήκε ότι η τετραϋδροκανναβιδόλη και η κανναβιδιόλη, όταν χρησιμοποιούνται μαζί, βοήθησαν στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την ακτινοβολία από μόνη της. Μάλιστα, απαιτείται μικρότερη δοσολογία της κάθε ουσίας, όταν χρησιμοποιούνται μαζί για να σκοτώσουν το 50% των καρκινικών κυττάρων. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι σημαίνει πως οι ασθενείς δεν θα χρειάζονται τόσο πολύ τετραϋδροκανναβιδόλη που είναι η κύρια ψυχοτρόπος ουσία στην κάνναβη.

Τα πειράματα στα ποντίκια δημιούργησαν τη βάση για την διενέργεια μιας κλινικής δοκιμής σε ασθενείς με καρκίνο, όπου θα δοκιμαστεί ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας, τετραϋδροκανναβιδόλης και κανναβιδιόλης.

Το φυτό της ινδικής κάνναβης περιέχει 85 κανναβινοειδή και είναι γνωστό για τις ιατρικές ιδιότητές του. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με νευρολογικές βλάβες, τον καρκίνο, το AIDS, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την κατάθλιψη.

Δείτε επίσης