Επιστροφή στο οκτάωρο – τέλος στα εξαντλητικά ωράρια βάζουν οι εταιρείες

oktaoro 4Αρκετές εταιρίες έχουν αποφασίσει να καταργήσουν τις εξαντλητικές υπερωρίες και να επιβάλλουν υποχρεωτικά στους υπαλλήλους τους το κλασικό ωράριο του «9-5», προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους.

Την αρχή έκαναν από το 2014 εταιρείες όπως η Google και η Daimler. Η μεν πρώτη, στα γραφεία της στο Δουβλίνο, ανάγκαζε τους υπαλλήλους της να αφήνουν πίσω τους τις ηλεκτρονικές τους συσκευές-εργαλεία δουλειάς τους, προκειμένου αυτοί να αποφορτίζονται ψυχολογικά και σωματικά όταν επιστρέφουν τους στο σπίτι, ενώ η γερμανική βιομηχανία έφτασε στο σημείο να διαγράφει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων της όταν αυτοί έλειπαν σε διακοπές.

Επιστροφή στο οκτάωρο

Το νέο καθεστώς θα περιλαμβάνει μια επιστροφή στο πατροπαράδοτο εργασιακό στάνταρ περασμένων δεκαετιών: Το οκτάωρο θα τηρείται ευλαβικά και θα επαινείται όχι αυτός που θα κάθεται στο γραφείο του όσες περισσότερες ώρες, αλλά εκείνος που θα βγάζει τον περισσότερο όγκο δουλειάς μέσα στο αυστηρό οκτάωρο του.

«Για πολλές εταιρίες θα ισχύσει ο κανόνας της απλότητας σε όλα τα πράγματα: λιγότερα ανούσια μίτινγκ και άσκοπες συναντήσεις, λιγότερη εταιρική αλληλογραφία. Πολλές επιχειρήσεις θα αποτύχουν να συμμορφωθούν με το νέο καθεστώς, καθώς θα συνεχίσουν να είναι έρμαια της γραφειοκρατίας και της κωλυσιεργίας.

Οι επιχειρήσεις φαίνεται πως επιτέλους κατάλαβαν πως δεν έχουν καλά αποτελέσματα οι ατελείωτες απαιτήσεις για υψηλή απόδοση, οι εξαντλητικές προθεσμίες και οι εργασιακές απειλές για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες εργασίας.

Δείτε επίσης