Ο καφές (όχι ο ντεκαφεϊνέ) προστατεύει από το μελάνωμα

kafes melanoma 5Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute, η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για μελάνωμα., της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος.

Στη μελέτη, οι άνθρωποι που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα από αυτούς που δεν έπιναν καφέ.

Φυσικά, τα ευρήματα δεν σας δίνουν την άδεια να πίνετε καφέ και στη συνέχεια να περνάτε τη μέρα σας χαλαρώνοντας στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος παραμένει η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος, αλλά τα στοιχεια δεν ήταν ξεκάθαρα.

Τα μελανώματα προκύπτουν από κύτταρα χρωστικής ουσίας στο δέρμα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, 76.100 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, και 9.710 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Η καφεΐνη

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 447.357 ατόμων ηλικίας 50-71 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη. Μετά από 10 χρόνια, οι 2.904 από αυτούς είχαν εκδηλώσει μελάνωμα.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος εκδήλωσης μελανώματος σχετιζόταν αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση καφέ. Υπήρξαν 55,9 περιστατικά μελανώματος ετησίως ανά 100.000 άτομα μεταξύ αυτών που έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έναντι 77,6 περιπτώσεις ανά 100.000 μεταξύ των ανθρώπων που δεν έπιναν καφέ.

Η συσχέτιση αυτή ίσχυε μόνο για τον κανονικό καφέ και όχι για τον ντεκαφεϊνέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καφεΐνη είναι ίσως η ουσία στον καφέ που ασκεί αυτή την προστατευτική δράση. Δεν αποκλείεται όμως να είναι και κάποια άλλη ουσία που είναι πιο άφθονη στον κανονικό καφέ από τον ντεκαφεϊνέ.

Παρότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν πως δεν σημαίνουν πωςι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν καφέ όσοι δεν το κάνουν ήδη. «Θα ήταν πολύ πρόωρο να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους συστάσεις» είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Ερικα Λόφτφιλντ.

Δείτε επίσης