Η δίαιτα των δύο ημερών την εβδομάδα (5:2)

im555agesΗ δίαιτα των δύο ημερών ή διαφορετικά 5:2 σαρώνει αυτή την εποχή τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ ωστόσο δεν είναι γνωστό αν πράγματι βοηθάει κάποιον να χάσει κιλά.

Ούτε είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μια δίαιτα η οποία θα αντέξει στο χρόνο, άλλωστε όπως λένε οι δύο εμπνευστές της, που είναι δημοσιογράφοι, πολλές μόδες ήρθαν και παρήλθαν τα τελευταία χρόνια.

Οι συγγραφείς της δίαιτας είναι ο Μάικλ Μόσλει ο οποίος έχει εκπαιδευτεί ως γιατρός στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο αλλά στη συνέχεια ακολούθησε δημοσιογραφική καριέρα και η Μίμι Σπένσερ, μια δημοσιογράφος θεμάτων υγείας και μόδας σε λάιφστάιλ περιοδικά. Θεωρούν ότι μπορείτε να χάσετε περίπου τρία κιλά λίπος μέσα σε οκτώ εβδομάδες.

Η δίαιτα 5:2 βασίζεται σε μια μάλλον πρωτότυπη ιδέα για βιβλίο, η οποία όμως εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όσους θέλουν να αδυνατίσουν.

Όποιος θέλει να αδυνατίσει χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πλάνο συνήθως κάνει μια αυστηρή δίαιτα για μερικές μέρες και στη συνέχεια, όταν χάσει κάποια κιλά, επανέρχεται σταδιακά στην συνήθη διατροφή του.

Η δίαιτα 5:2 προτείνει πέντε μέρες της εβδομάδας κανονικό φαγητό χωρίς περιορισμό στις θερμίδες και για δύο μέρες την εβδομάδα λίγες θερμίδες. Για δύο μέρες την εβδομάδα, κατά προτίμηση όχι συνεχόμενες, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 500 θερμίδες και οι άνδρες μέχρι 600 θερμίδες.

Δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός όσον αφορά το είδος των τροφών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα τρώτε “σκουπίδια”, αν και το τι είναι “σκουπίδια” είναι δικό σας θέμα, σύμφωνα με τους δύο συγγραφείς. Οι ίδιοι πάντως προτείνουν να τρώτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σχετικά με τις λεγόμενες “υπερτροφές” οι συγγραφείς θεωρούν ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ παρά για κάτι που έχει επιστημονική βάση. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν ευεργετικά αντιοξειδωτικά και όχι μόνο αυτά που αποκαλούνται “superfoods”. Μπορείτε να τρώτε τα λαχανικά όπως σας αρέσουν, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Το αν θα τρώτε πρωινό εξαρτάται από εσάς, τις συνήθειές σας και τον τρόπο ζωής σας.

Αν εφαρμόσετε αυτό το πρόγραμμα, και είναι εφικτή η εφαρμογή του, λένε οι δημιουργοί της δίαιτας 5:2, θα χάσετε τα κάποια λίγα παραπανίσια κιλά που έχετε.

Βέβαια, αν έχετε πολλά παραπανίσια κιλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα είναι τόσο εύκολο να τα χάσετε αφού οι θερμίδες περιορίζονται μόνο για δύο ημέρες την εβδομάδα. Το κόλπο της δίαιτας των δύο ημερών, ελπίζουν οι εμπνευστές της, είναι ότι τις πέντε μέρες που θα τρώτε ότι θέλετε δεν θα καταλήξετε σε κραιπάλες, διαφορετικά αντί να χάσετε κιλά θα πάρετε.

35522247Η παράλειψη γευμάτων κάνει καλό στην υγεία

Η δίαιτα 5:2 αποκαλείται επίσης διακεκομμένη ή διαλειμματική δίαιτα ή περιοδική νηστεία ή FastDiet. Δεν δέχεται αυτό που λένε πολλοί διατροφολόγοι, ότι πρέπει κάποιος να μην παραλείπει γεύματα. Οι συγγραφείς θεωρούν ότι η παράλειψη γευμάτων είναι όχι μόνο κάτι φυσιολογικό αλλά κάνει καλό στην υγεία γιατί ανανεώνει το σώμα.

Οι καλύτερες μέρες γι’ αυτό το είδος της νηστείας θεωρούνται η Δευτέρα και η Πέμπτη. Το Σαββατοκύριακο δεν είναι καλό για νηστεία γιατί είναι χαλαρωτικό και είναι πιο δύσκολο κάποιος να κάνει δίαιτα, ειδικά όταν βλέπει άλλους δίπλα του να τρώνε. Τις μέρες που κάνετε δίαιτα καλύτερα να απέχετε από το αλκοόλ. Ο καφές επιτρέπεται αλλά καλύτερα να τον πίνετε σκέτο.

Ο Μόσλει λέει ότι μερικές δίαιτες είναι πολύ αυστηρές για να τις ακολουθήσει κανείς ή περίπλοκες ή μονοδιάστατες. Όσο για την ιδέα ότι πρέπει κανείς να τρώει πολλές φορές και από λίγο στη διάρκεια της ημέρας δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο ότι οδηγεί σε λιγότερα κιλά ή σε καλύτερη υγεία. Η ιδέα αυτή, λέει ο Μόσλει, προωθήθηκε από την βιομηχανία στων σνακς και υποστηρίχθηκε από ορισμένους διατροφολόγους του κατεστημένου.

Ο ίδιος λέει ότι δεν είναι καθόλου υγιές να τρώμε κάθε τόσο, το υγιές είναι να περνούν αρκετές ώρες μέχρι να φάμε ξανά. Αυτό όχι μόνο δεν αποδιοργανώνει τον εγκέφαλο αλλά οξύνει τις αισθήσεις και το μυαλό. Η αποχή από το φαγητό είναι βέβαια ένα είδος στρες για το σώμα, αλλά κάνει καλό και μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο – “ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”, λέει χαρακτηριστικά ο Μόσλει. Αυτό συμβαίνει διότι η νηστεία ενεργοποιεί κάποια επιδιορθωτικά γονίδια, αν και δεν είναι κατανοητό πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει. Το σίγουρο είναι πάντως ότι με τη νηστεία μειώνεται ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας ή IGF-1 (insulin-like growth factor) ο οποίος αποτελεί κίνδυνο για διάφορους καρκίνους.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η διακεκομμένη δίαιτα 5:2 είναι μια ρεαλιστική εκδοχή του θερμιδικού περιορισμού. Προτείνουν μάλιστα γι’ αυτούς που αντέχουν, να εφαρμόσουν το σύστημα δύο με δύο, δηλαδή να εφαρμόζουν μερικές φορές νηστεία από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. την άλλη μέρα.

Το πρόβλημα βέβαια είναι αν κανείς ξεφύγει τις πέντε μέρες της εβδομάδας στις οποίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός θερμίδων. Ευελπιστούν πάντως ότι η καλοήθης, περιστασιακή βραχυπρόθεσμη πείνα των δύο ημερών δεν θα σας κάνει κάποια μέρα να ορμήξετε σαν τρελοί μέσα στο πρώτο ζαχαροπλαστείο που θα βρείτε μπροστά σας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η δίαιτα 5:2 δεν αφορά τις γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης και απαγορεύεται απόλυτα στα παιδιά γιατί βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Δείτε επίσης