Καρκίνος του δέρματος και αντιμετώπιση

620466077c427f141emeralffa294382f5fba_XLΣτην Ελλάδα ο καρκίνος του δέρματος είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και να απειλήσει τη ζωή.

Μια βασική αιτία εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος είναι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Τα τελευταία 20 χρόνια οι δερματολόγοι παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η αυξανόμενη επιθυμία για τέλειο μαύρισμα και η συνεχής έκθεση στον ήλιο λόγω εργασίας σε συνδυασμό με τη μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος είναι οι βασικές αιτίες που ο δερματικός καρκίνος έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σπουδαίος δερματολόγος στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα και έδειξε ότι 4 στους 5 ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος εμφανίζουν καλοήθη νεοπλασία ή καρκίνο του δέρματος κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα όμως παρατηρείται μεταξύ 40 και 60 ετών. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα είναι τα κρούσματα σε εφήβους.

Η διάγνωση

Αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος δεν μπορεί να υπάρξει εάν πρώτα δεν προηγηθεί λεπτομερής διάγνωσή του.

Τόσο το αισθητικό αποτέλεσμα όσο και η ίδια η ζωή του ασθενή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση.

Η τελική διάγνωση του καρκίνου του δέρματος γίνεται με την αφαίρεση του δέρματος που έχει αλλοιωθεί και την εξέτασή του στο μικροσκόπιο (βιοψία).

Η θεραπεία

Αν οι εξετάσεις δείξουν την ύπαρξη καρκίνου, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Συχνά οι καρκίνοι του δέρματος είναι επιφανειακοί και αφαιρούνται με επέμβαση που πραγματοποιεί ο πλαστικός χειρουργός ή ο δερματολόγος.

Σε περίπτωση που ο καρκίνος είναι βαθύτερος και απαιτείται καθαρισμός των λεμφαδένων, η επέμβαση μπορεί να είναι πολύωρη και να χρειαστεί στη συνέχεια χημειοθεραπεία.

Η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής επιτρέπει στους γιατρούς να χρησιμοποιούν σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές για την αισθητική αποκατάσταση του μέρους εκείνου του δέρματος που είχε πληγεί από καρκίνο.

00d9b1e39f055565ad2a9a6eaa3b8_XLΜετά τη θεραπεία

Με την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης ο πλαστικός χειρουργός και ο δερματολόγος δίνουν μια σειρά από απλές, καθημερινές συμβουλές στον ασθενή προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.

Παράλληλα είναι επιτακτική η παρακολούθηση του ασθενή, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν υποτροπές ή επιπλοκές κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Οι δερματολόγοι του Κέντρου Δερματολογίας Total Skin βρίσκονται στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία.

Δείτε επίσης