Βρέθηκε νέα γονιδιακή μετάλλαξη που εξηγεί το σύνδρομο Κάλμαν

Βρέθηκε νέα γονιδιακή μετάλλαξη η οποία αποτελεί αιτία του συνδρόμου Κάλμαν. Η μετάλλαξη αυτή μπλοκάρει την έναρξη της εφηβείας και την αίσθηση της όσφρησης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι μία από τις πολλές γενετικές αιτίες οι οποίες προκαλούν το σύνδρομο Κάλμαν (Kallmann) το οποίο πλήττει έναν στους 10.000 άνδρες και μία στις 50.000 γυναίκες. Χωρίς θεραπεία που περιλαμβάνει χορήγηση ορμονών, οι ασθενείς αυτοί δεν περνούν ποτέ στην εφηβεία και μένουν στείροι.

Το σύνδρομο Κάλμαν είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανοσμία και υπογοναδισμό. Μεταλλάξεις σε διάφορα γονίδια μπορεί να προκαλέσουν ελάττωμα στον υποθάλαμο και έλλειψη της ορμόνης γοναδοτροπίνης (GnRH) η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση στην εφηβεία. Το σύνδρομο περιγράφηκε το 1944 από τον γενετιστή Franz Josef Kallmann.

Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει αναγνωριστεί μόνο το 40% των μεταλλάξεων που προκαλούν το σύνδρομο Κάλμαν.

11B36E55555E571

Το μήνυμα για την έναρξη της εφηβείας δίνεται από τον υποθάλαμο (το κόκκινο τμήμα).

Η πρωτεΐνη SEMA3E

Ερευνητές του University College του Λονδίνου εξέτασαν δύο αδελφούς με σύνδρομο Κάλμαν οι οποίοι είχαν γεννηθεί με δύο χρόνια διαφορά.

Αναγνώρισαν ως αιτία της πάθησης μια μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη SEMA3E και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα εισάγοντας τη μετάλλαξη σε καλλιεργημένους ιστούς και πειραματόζωα.

Η πρωτεΐνη SEMA3E διαπιστώθηκε ότι προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Τα κύτταρα αυτά υπάρχουν στη μύτη του αναπτυσσόμενου εμβρύου και από εκεί μεταναστεύουν στον υποθάλαμο του εγκεφάλου όπου εκκρίνουν την ορμόνη γοναδοτροπίνη.

Η μελέτη έδειξε ότι τα κύτταρα που παράγουν γοναδροτροπίνη δεν επιζούν κατά τη διαδικασία μετανάστευσης στον εγκέφαλο χωρίς την πρωτεΐνη SEMA3E. Το γεγονός ότι τα κύτταρα προέρχονται από τη μύτη εξηγεί την απουσία της αίσθησης της όσφρησης στους ασθενείς.

Δείτε επίσης