Οι μακρολίδες (αντιβιοτικά) κατά την εγκυμοσύνη βλάπτουν το έμβρυο

Η λήψη αντιβιοτικών που ονομάζονται μακρολίδες κατά τη διάρκεια της κύησης σχετίζεται με την εκδήλωση επιληψίας και εγκεφαλικής παράλυσης στο παιδί που θα γεννηθεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

macrotd55lidesΗ μελέτη παρακολούθησε τα παιδιά περίπου 65,000 γυναικών στις οποίες είχε χορηγηθεί μια ποικιλία αντιβιοτικών για διάφορες ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε γενικές γραμμές, δεν υπήρξε απόδειξη ότι οι γυναίκες που έπαιρναν αντιβιοτικά (συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης η οποία αποτελούσε το 67% των συνταγογραφήσεων) αύξησαν τον κίνδυνο επιληψία ή εγκεφαλικής παράλυσης.

‘Όμως, το 7% των γυναικών είχε πάρει μακρολίδη, ένα αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού ή των πνευμόνων και στην περίπτωση αυτή υπήρχε αυξημένος κίνδυνος. Οι μακρολίδες ασκούν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποποιητική δράση εξασφαλίζοντας εντυπωσιακή βελτίωση για πολλές λοιμώδεις πνευμονοπάθειες.

Μακρολίδη έναντι πενικιλίνης

Για κάθε μια στις 153 εγκύους που πήρε μακρολίδη αντί για πενικιλίνη, οι ερευνητές κατέγραψαν ένα παραπάνω παιδί που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση ή επιληψία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ρουθ Γκιλμπερτ συστήνει στις έγκυες γυναίκες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς κάθε λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του κυήματος.

Και προτείνει με αφορμή την παρούσα μελέτη αλλά και προηγούμενες που έχουν εντοπίσει τον συγκεκριμένο συσχετισμό, να επανεξεταστεί ο ρόλος των αντιβιοτικών κατά την κύηση.

Από την άλλη μεριά οι βακτηριακές λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα κατά την εγκυμοσύνη γιατί τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Υπολογίζεται ότι το 19-44% των εγκύων γυναικών λαμβάνει αντιβιοτικά.

Δείτε επίσης