Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα βλάπτει την καρδιά των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που απολαμβάνουν μόνο ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα μπορεί να προκαλούν βλάβη στην καρδιά τους, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Cardiovascular Imaging.

Οι άνδρες της ίδιας ηλικίας είναι λιγότερο ευαίσθητοι σ’ αυτήν την επίδραση, με τον κίνδυνο να υπάρχει αν πίνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

OldWom555anWine-m-0212Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν βρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση χαμηλών ποσοτήτων αλκοόλ. Αλλά σ’ αυτές τις μελέτες έχουν την τάση να συμμετέχουν μεσήλικες, και λίγες έρευνες έχουν γίνει για την επίδραση του αλκοόλ στους ηλικιωμένους.

Η έρευνα επίσης έχει δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιομυοπάθεια [νόσος του καρδιακού μυός].

Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ σε 4.466 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 76 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν το μέγεθος, τη δομή και τη λειτουργία των διαφόρων τμημάτων της καρδιάς των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης.

Το αλκοόλ κάνει πιο αδύναμο το μυοκάρδιο

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι αλλαγές στη δομή της καρδιάς και στη λειτουργία της.

Οι άνδρες που ήταν πότες – εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα – είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διευρυμένα τοιχώματα στην καρδιά τους. Αλλά οι γυναίκες είχαν μικρές μειώσεις στην καρδιακή λειτουργία ακόμη και αν είχαν χαρακτηριστεί μόνο ως μετριοπαθείς πότες, με ένα ποτό την ημέρα.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Σκοτ Σόλομον, καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School και διευθυντής της μη επεμβατικής καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης, ανέφερε ότι το αλκοόλ στους ηλικιωμένους φαίνεται να αποδυναμώνει το μυοκάρδιο (τον καρδιακό μυ). Και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες από τους άνδρες στις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο για μυοκαρδιοπάθεια».

Στη μελέτη, ως ένα ποτό ορίστηκε αυτό που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου ένα μικρό (125 ml) ποτήρι κρασί ή λίγο παραπάνω από μισό ποτήρι μπύρα.

Η μελέτη ενισχύει τις συστάσεις που αναφέρουν ότι το αλκοόλ πρέπει να πίνεται με μέτρο.

Να σημειωθεί ότι για τους ηλικιωμένους χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε το σώμα τους να αποδομήσει το αλκοόλ, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά – το αλκοόλ είναι μια τοξική ουσία η οποία σκοτώνει τα κύτταρα και γι’ αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Δείτε επίσης