Η μαύρη σοκολάτα δίνει ενέργεια και το πράσινο τσάι ηρεμία

Ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει μια τονωτική «ένεση» ενέργειας τις απογευματινές ώρες, γράφουν Αμερικανοί επιστήμονες στο περιοδικό NeuroRegulation.

Συγχρόνως όμως η σοκολάτα ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη μεριά το πράσινο τσάι, όταν συνοδεύει τη μαύρη σοκολάτα, μπορεί να εμποδίσει την υπερδιέγερση και να προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας, με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 122 ατόμων ηλικίας 18-25 ετών, που είχαν καταναλώσει σοκολάτα με διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο.

Αρχικά παρατήρησαν πως όσοι είχαν καταναλώσει μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 60% σε κακάο εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης και συγκέντρωσης, αλλά και αυξημένη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που είχαν καταναλώσει άλλα είδη σοκολάτας.

Η L-θεανίνη

Στη συνέχεια, δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς, διαπίστωσαν ότι την αρτηριακή πίεση «έριχνε» ο συνδυασμός της μαύρης σοκολάτας και της L-θεανίνης – ένα αμινοξύ που συναντάται σε υψηλή περιεκτικότητα στο πράσινο τσάι.

«Τα ευρήματα αυτά είναι εντυπωσιακά. Η μαύρη σοκολάτα φάνηκε να ενεργοποιεί τον εγκέφαλο με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ψυχολογίας Λάρι Στίβενς. «Η κατανάλωσή της ενισχύει τη δυνατότητα της συγκέντρωσης και της προσοχής μας. Πολλοί από εμάς, και κυρίως οι μαθητές και οι φοιτητές, νιώθουμε λίγο “θολωμένοι” λίγο μετά το μεσημέρι. Καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την προσοχή μας».

«Από την άλλη πλευρά, η L-θεανίνη είναι φοβερή καθώς μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και οδηγεί στην παραγωγή των λεγόμενων κυμάτων άλφα, φέρνοντας τον εγκέφαλο σε κατάσταση ηρεμίας» προσθέτει ο ειδικός.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι αν η σοκολάτα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η L-θεανίνη τη μειώνει, τότε ο συνδυασμός των δύο να μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος θα ενισχύει τα επίπεδα της προσοχής, χωρίς να οδηγεί σε υπερένταση.

Δείτε επίσης