Τι πρέπει να ξέρετε για την αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών

Φέρνετε από τη λαϊκή αγορά στο σπίτι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα βάζετε στο ψυγείο και στη συνέχεια αναρωτιέστε τι συμβαίνει και ζαρώνουν ή χαλάνε λίγες μέρες αργότερα. Αιτία είναι το τρόπος αποθήκευσης.  Για να διατηρήσετε τα προϊόντα σας φρέσκα, πρέπει να ξέρετε τα εξής:

Τα φρούτα και λαχανικά δεν ταιριάζουν να αποθηκεύονται μαζί. Μην τα αποθηκεύετε στο ίδιο συρτάρι στο ψυγείο δίπλα το ένα στο άλλο ή στο ίδιο ντουλάπι. Γιατί πολλά φρούτα παράγουν ένα αέριο που λέγεται αιθυλένιο, το οποίο δρα σαν ορμόνη ωρίμανσης και μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση.

Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι τα λαχανικά πρέπει να αναπνέουν. Γι’ αυτό και η αεροστεγής πλαστική σακούλα είναι η χειρότερη επιλογή για την αποθήκευση των λαχανικών, σύμφωνα με τον Barry Swanson, καθηγητή της επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Μη συμπιέζετε πολλά λαχανικά μαζί γιατί χρειάζονται χώρο και κυκλοφορία αέρα, διαφορετικά θα χαλάσουν πιο γρήγορα.

Τέλος, μην πλένετε τα φρούτα και λαχανικά πριν τα ετοιμάσετε για φαγητό. Το πλύσιμο πριν από την αποθήκευση θα τα χαλάσει πιο γρήγορα γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, σύμφωνα με την Amanda Deering, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα.

Για ορισμένα είδη, υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι καλό να ξέρετε:

1. Σκόρδα

Φυλάσσεται τα σκόρδα σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα ανοιχτό δοχείο, για να υπάρχει κυκλοφορία του αέρα. Μην βγάζετε τις προστατευτικές ξερές μεμβράνες που τα καλύπτουν. Μπορείτε να τα αποθηκεύετε μαζί με τα κρεμμύδια χωρίς κανένα πρόβλημα.

2. Κρεμμύδια

Βρείτε ένα (καθαρό) δίχτυ. Προσθέστε τα κρεμμύδια κάνοντας κόμπους ανάμεσά τους. Τα κρεμμύδια μπορούν να αποθηκευτούν όπως τα σκόρδα σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα πάγκο. Απλά να τα κρατήσετε μακριά από τις πατάτες. Και μην τα βάζουμε στο ψυγείο: Η υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία θα κάνει τα κρεμμύδια πιο ευαίσθητα. Η αποθήκευσή τους μακριά από το φως τα βοηθά να μη γίνουν πιο πικρά.

3. Πατάτες

Κρατήστε τις πατάτες σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος και μην τις βάζετε στο ψυγείο. Ο κρύος, υγρός αέρας στο ψυγείο κάνει τα άμυλα τους να μετατραπούν σε σάκχαρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την υφή τους. Αποθηκεύστε τις πατάτες σε μια χάρτινη σακούλα – αναπνέει περισσότερο από την πλαστική σακούλα – σε υπόψυχρο σημείο, όπως ένα ντουλάπι. Κρατήστε τις μακριά από τα κρεμμύδια και τα φρούτα όπως είναι τα μήλα που εκπέμπουν αέριο αιθυλένιο.

4. Μπανάνες

Τυλίξτε τις μπανάνες με πλαστικό περιτύλιγμα. Αυτό θα μειώσει την εκπομπή του αιθυλενίου και οι μπανάνες θα ωριμάζουν πιο αργά. Μόλις μια μπανάνα φτάσει το επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης, μπορείτε να τις βάζετε στο ψυγείο. Το κρύο θα τις εμποδίσει από την περαιτέρω ωρίμανση.

5. Καρότα

Κατ ‘αρχάς, κόψτε κάθε πράσινη κορυφή τους γιατί τα κοτσάνια αντλούν υγρασία και κάνουν τα καρότα να μαλακώνουν πιο γρήγορα. Αν δεν τα καθαρίσετε, βάλτε τα σε ανοικτή πλαστική σακούλα στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου. Αν τα καθαρίσετε ή είναι μικρά θα αντέξουν περισσότερο στο ψυγείο μέσα σε δοχείο με νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά. Μην τα βάζετε μαζί με μήλα διότι είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο.

6. Μήλα και πορτοκάλια

Βάλτε τα στο ψυγείο. Τα μήλα αντέχουν ακόμα και 6 εβδομάδες και τα πορτοκάλια για 2-3 εβδομάδες. Τα πορτοκάλια που διατηρούνται εκτός ψυγείου είναι λίγο πιο ζουμερά, αλλά χαλάνε πιο γρήγορα, ειδικά αν κάνει ζέστη.

7. Αγγούρια

Τα αγγουράκια δεν αγαπούν το κρύο. Οτιδήποτε κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. Αν πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο τους, μην τα αφήνετε εκεί για περισσότερο από τρεις ημέρες. Τα αγγούρια είναι κι αυτά ευαίσθητα στο αιθυλένιο, έτσι κρατήστε τα μακριά από τις μπανάνες, τα πεπόνια και τις ντομάτες.

8. Σέλινο

Για να κρατήσετε καθαρό το σέλινο το βάζετε στο ψυγείο αλλά όχι σε πλαστικό περιτύλιγμα, έτσι ώστε το  αιθυλένιο που παράγεται να μπορεί να διαφύγει. Κρατήστε το σέλινο, όπως τα καρότα: βυθισμένο σε νερό σε ένα στενά καλυμμένο κουτάκι.

9. Ντομάτες

Κρατήστε τις ντομάτες εκτός ψυγείου, αν είναι δυνατόν. Το κρύο διασπά τη δομή των κυττάρων τους, κάτι που τις καθιστά πολύ μαλακές. Μόλις ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις τρώτε ή τις βάζετε στο ψυγείο.  Η ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση μια ντομάτας στο ψυγείο είναι οι 4-6 βαθμοί Κελσίου.

Δείτε επίσης