Πάθηση διαταραχής ύπνου REM

rem-sleep-beh5555r-300x225Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ένα είδος παράλυσης, καθώς ξεκινούν να ονειρεύονται στη φάση του ύπνου ταχέων κινήσεων των ματιών (REM). Συνήθως αυτή η παράλυση εμποδίζει την ενεργητική συμμετοχή στα όνειρα.

Στην πάθηση διαταραχής ύπνου REM (REM sleep behaviour disorder) αυτή η παράλυση είτε είναι ατελής είτε δεν υφίσταται. Μπορεί να εξασθενεί με τον καιρό. Ως αποτέλεσμα της πάθησης συμβαίνουν δραματικές, συχνά βίαιες, συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, που συνήθως συνοδεύεται από ζωντανά, έντονα όνειρα.

Τα άτομα με την πάθηση αυτή μπορεί να κάνουν απότομες σπασμωδικές κινήσεις στο κρεβάτι, οπότε κάποιες φορές πέφτουν ή πετιούνται από το κρεβάτι (π.χ. ο πάσχων βλέπει να τον καταδιώκουν και πηδάει μια μάντρα ενώ στην πραγματικότητα πηδάει και πέφτει από το κρεβάτι του). Οι τραυματισμοί των ίδιων ή των συντρόφων τους είναι συνηθισμένοι.

Αυτά τα επεισόδια μπορεί να συμβούν μία φορά κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες ή ακόμα και μέχρι αρκετές φορές κάθε βράδυ. Τα περισσότερα άτομα με την πάθηση υποστηρίζουν ότι με τα χρόνια τα όνειρα τους γίνονται πιο ζωντανά, γεμάτα δράση και βία. Κάποια άτομα αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ως αποτέλεσμα της διαταραχής του ύπνου τους τη νύχτα.

Η πάθηση είναι πιο συνηθισμένη στους πιο ηλικιωμένους άνδρες. Σχετίζεται συχνά με νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια ή ατροφία πολλαπλών συστημάτων. Η πάθηση διαταραχής ύπνου REM μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση αυτών των παθήσεων, οπότε πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός για τα συμπτώματα.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Υπερβολικές σωματικές κινήσεις, ενώ ονειρεύεστε, όπως απότομες σπασμωδικές
    κινήσεις, μπουνιές, κλοτσιές, πτώση ή εκτίναξη από το κρεβάτι.
  •  Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πάθηση αφορά περίπου το 0,5% του πληθυσμού και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους άνδρες.

Δεν βρίσκεται κάποια αιτία στην οποία μπορεί να αποδοθεί και φαίνεται πως αποτελεί πρόδρομο σύμπτωμα νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (νόσος Πάρκινσον, άνοια με σωμάτια Lewy, κ.ά.). Μπορεί να προηγηθεί των άλλων συμπτωμάτων αυτών των ασθενειών για πολλά έτη.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, αναλύθηκαν περισσότερες από 500 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1986 και 2014 και βρέθηκε ότι στο 80-90% των ατόμων με αυτή τη διαταραχή θα εκδηλώσουν αργότερα κάποια εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση.

sle555555epingΑντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε το περιβάλλον του ύπνου σας πιο ασφαλές αφαιρώντας τα επικίνδυνα αντικείμενα από την κρεβατοκάμαρα και τοποθετώντας τα έπιπλα μακριά από το κρεβάτι. Κάποια άτομα τοποθετούν το στρώμα στο πάτωμα. Ο σύντροφος ίσως να χρειαστεί να αλλάξει κρεβάτι.

Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να μην απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Για τα άτομα με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα ορισμένα υπνωτικά φάρμακα.

Δείτε επίσης