Επίθεμα απελευθερώνει αυτόματα ινσουλίνη ανάλογα με το “ζάχαρο”

Το πρώτο έξυπνο δερματικό επίθεμα ινσουλίνης ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε το περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Το επίθεμα απελευθερώνει αυτόματα τη δόση της ινσουλίνης που χρειάζεται ο πάσχων από διαβήτη.

epithema555Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζεν Γκου του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής, ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία το επίθεμα σε ποντίκια και ελπίζει ότι αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι επιτυχημένες, θα ανοίξει ο δρόμος για μια καλύτερη θεραπεία στους διαβητικούς.

«Σχεδιάσαμε ένα αυτοκόλλητο επίθεμα για τον διαβήτη το οποίο ενεργεί γρήγορα, είναι εύκολο στη χρήση και αποτελείται από μη τοξικά, βιοσυμβατά υλικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ζεν Γκου, επίκουρος καθηγητής.

Οι ερευνητές λένε ότι το δερματικό επίθεμα θα εξαλείψει τα συχνά λάθη στη δοσολογία της ινσουλίνης που κάνουν οι πάσχοντες από διαβήτη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές.

Το δερματικό επίθεμα ανιχνεύει την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και χορηγεί αυτόματα τις δόσεις της ινσουλίνης.

Βελτιωμένη θεραπεία

Πρόκειται για ένα τετράγωνο επίθεμα σε μέγεθος νομίσματος που διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του οι οποίες εφάπτονται στο δέρμα. Κάθε βελόνα περιέχει αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς.

Με έναν «έξυπνο» μηχανισμό, η βελόνα απελευθερώνει ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή και στην αναγκαία ποσότητα και ο πάσχων αισθάνεται ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα.

Τα πειράματα που έγιναν σε διαβητικά ποντίκια έδειξαν ότι το σάκχαρο αποκαταστάθηκε στο φυσιολογικό επίπεδο μέσα σε 30 λεπτά και έμεινε σταθερό έως 9 ώρες.

«Το δύσκολο τμήμα της αντιμετώπισης του διαβήτη δεν είναι οι μετρήσεις, η δίαιτα και οι ενέσεις ινσουλίνης καθ’ εαυτές, αλλά το ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται κάθε μέρα, αρκετές φορές και εφ’ όρου ζωής», είπε ο Τζων Μπιουζ, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη. «Αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτά τα αυτοκόλλητα δερματικά επιθέματα να αποδίδουν στον άνθρωπο, θα βοηθήσουμε πάρα πολύ την καθημερινότητα των ασθενών».

Τα πρώτα αυτοκόλλητα ίσως να χρειάζονται αλλαγή μία φορά την ημέρα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελικά θα απαιτείται ένα αυτοκόλλητο κάθε λίγες ημέρες. Η εμπορική διάθεση αναμένεται μετά από τρία χρόνια.

Δείτε επίσης